Hellam: I přes zakázaný vstup do bývalého blázince zvědavci překonávají sedm bran a ocitají se u té pekelné

Hellam: I přes zakázaný vstup do bývalého blázince zvědavci překonávají sedm bran a ocitají se u té pekelné

Foto: SlenderDev / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Hluboko v hellamských lesích amerického státu Pensylvánie stával v 19. století nedaleko Toad Road ústav pro choromyslné, kam byli posíláni psychicky narušení pacienti ze všech koutů Pensylvánie. Všichni museli mít svěrací kazajku a byli zamčeni v celách…“

Sadističtí lékaři jim údajně dělali ze života peklo. Postupem času se mezi místními začaly šířit zvěsti, že se v nemocnici pěstují satanistické praktiky, uvádí Sarah Bartlettová v knize Průvodce po mystických místech světa. Nebýt moderní městské legendy, je Hellam podle všeho příjemné, přátelské a celkem nevýrazné město v York County v Pensylvnii. Existují dvě verze této legendy, jedna díky nejznámějšímu mýtu spojenému s psychiatrickou léčebnou, která v 19. století vyhořela do základů i se svými pacienty, druhá o excentrickém lékaři. Obě se shodují, že v okolních lesích existuje sedm bran a že ti, kteří projdou všemi sedmi, dojdou přímo do pekla.

Ohnivé peklo

Když v budově v blízkosti dnešní Trout Run Road jednoho dne vypukl požár, hasiči přijeli příliš pozdě a ohnivé peklo už nedokázali uhasit. Mnoho pacientů ve vyšších patrech uhořelo, stovky dalších před ním utekly. Jak se oheň šířil, zmizeli někteří nebezpeční chovanci v okolních lesích. Když byl požár zlikvidován, začaly úřady po uprchlících pátrat, ale jelikož se všichni domnívali, že jsou pacienti posedlí ďáblem, náhončí jich většinu rovnou pozabíjeli.

Říká se, že kdo projde všemi sedmi branami, ocitne se u brány do podsvětí.

Po tragédii změnili místní lidé název silnice a pokoušeli se na celou záležitost zapomenout. Mnozí tvrdí, že je cesta Trout Run Road prokletá, stejně jako okolní lesy. Sedm zátarasů na cestě k léčebně, které mají odradit případné návštěvníky, prý vyznačuje sedm neviditelných bran pekla. Říká se, že pocit zla u páté brány už je doslova hmatatelný a komukoliv se podaří projít všemi sedmi průchody, neocitne se v troskách ústavu pro choromyslné, ale u brány do samotného pekla.

Poznámka: Na úvodním snímku je vidět první z tzv. Sedmi bran do pekla, která údajně existovala na Toad Road v Hellam Township, York County, Pennsylvania. Všimněte si graffiti na sloupech. Zdroj: SlenderDev / Creative commons, CC-BY-SA

Realita je jinde

V obci Hellam Township kdysi vedla silnice jménem Toad Road (v překladu ropuší cesta), ale po hurikánu Agnes v roce 1972 byla vymazána ze světa. Na současném soukromém pozemku se nachází několik bran a nevítaní příchozí mohou být zatčeni a stíháni. Brána spojená s touto legendou se nachází podél silnice Range Road, která končí na staré křižovatce mezi Trout Run, Range a Toad Road. Na rozdíl od legendy je vše vidět ve dne i v noci.

V hustě zalesněné oblasti se nacházejí ruiny křemenného mlýna (možná mylně považované za vyhořelé azylové zařízení). Jediným detailem, který potvrzuje pravdivost této pověsti, je skutečnost, že poblíž Kinopio Road bydlel doktor Harold Belknap, praktik ze sanatoria Westside. Nebyl to blázen, měl dobré srdce, ale často vyhrožoval nápisy těm, kteří se snažili na zatarasený pozemek vniknout. Možná to byli právě ti, kteří se zajímali o legendy a psali humorně o zdejších ropuchách, díky čemuž dostala silnice své jméno. Mýtus říká, že Hellam byl pojmenován podle pekla (anglicky hell), ale skutečnost je taková, že se jedná o zkomoleninu slova Haram podle anglického Haramshah.

V lesích nedaleko městečka stojí nad průchodem do pekel bývalý ústav pro choromyslné.

Proslulost mýtu přinesla popularitu

Sedm bran do pekla si získalo značnou pozornost. Mike Argento o nich napsal pro York Daily Record a Matt Lake ve své knize Strange Pennsylvania uvedl část o Bráně. Společnost Helam Township zveřejnila stránku, která tento mýtus odhaluje. Místní obyvatelka Cheryl Englerová uvedla, že mnoho turistů překonávalo brány, někteří ji tím doslova obtěžovali, což ji přimělo zavolat policii. Tato legenda byla také ztvárněna v nezávislém psychologickém hororu s názvem Toad Road z roku 2012.

Reklama
Reklama