Neznámé létající objekty zaplavily Belgií jako lavina. I nadzvukové letouny byly na koráb pomalé

Neznámé létající objekty zaplavily Belgií jako lavina. I nadzvukové letouny byly na koráb pomalé

Foto: jos_temprano/ Depositphotos

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Od října 1989 a po většinu roku 1990 se počet pozorování létajících objektů nad Belgií vyšplhal na několik tisíc. Fenomén UFO tu tehdy spatřilo zhruba 13 500 svědků - převážně ve Valonsku - včetně 2600 lidí, kteří sepsali výpovědi o tom, co viděli. Většina jich údajně zahlédla trojúhelníkový létající objekt.

Mezi lidmi zabývajícími se studiem UFO je to dobře známý jev. Když se řekne „belgické UFO", každému se vybaví záhadný černý trojúhelníkový objekt s bílými světly na rozích. Podle webu Projekt záře tento temný, zřejmě hmotný objekt impozantních rozměrů se prý pohyboval naprosto tiše, někdy stál na místě a jindy se pohyboval rychlostí, která daleko přesahovala rychlost zvuku, a to bez výrazného aerodynamického třesku, který by byl obvyklý u letadel překonávajících zvukovou bariéru.

Mezi prvními svědky byli členové policejní hlídky z města Eupen. Popsali, jak nehybný trojúhelníkový letoun ze vzduchu osvětloval zem třemi silnými paprsky světla. Ty vycházely ze tří kulatých oblastí v rozích plavidla, zatímco v prostřední části trupu rotovala červená světelná bóje, popisuje také Sarah Bartlettová v knize Průvodce po mystických místech světa.

K většině pozorování fenoménu UFO došlo v oblasti Valonska.

V březnu 1990 nabraly události spád

Události vyvrcholily v noci z 30. na 31. března 1990. Okolo 23. hodiny několik lidí spatřilo na noční obloze známý trojúhelník. Dva nadzvukové letouny F-16 belgických vzdušných sil naváděné vzdušnými i pozemními radary se vydaly jedno neznámé plavidlo pronásledovat. Podle pilotů „byla dráha i trajektorie létajícího objektu neobvyklá a nevysvětlitelná. Dokonce ani stíhačky letectva schopné vyvinout rychlost 2000 km/h lodi nestačily - ta prý zrychlila z 280 na 1800 km/h za méně než sekundu, a jakmile se dostala mimo dostřel, na místě zastavila.

Tři světlé body se pohybovaly ve stejné formaci po noční obloze, a když nad nimi proletěl komerční letoun, světla náhle zčervenala a odletěla stranou. Občas bylo možné vidět, jak neznámý trojúhelník vydává krátké, ale silné záblesky. Brzy poté se objevila druhá formace světel ve tvaru trojúhelníka a přiblížila se k prvnímu objektu. V této době detekovaly radarové stanice v Glonsu a Semmerzake neznámý objekt.

Výpovědi svědků se shodovaly v popisu trojúhelníkového UFO se čtyřmi jasnými světly.

Pozorování podobných objektů UFO nad Belgií pokračovalo po celý rok 1990. Podle svědků nevydávaly záhadné vesmírné lodě jiné zvuky než tiché hučení. Podobně jako ty předchozí se vznášely ve vzduchu a pak vyrážely obrovskou rychlostí vpřed. Mnoho pozorování ohlášených civilisty potvrdili piloti belgických vzdušných sil, policisté a letoví dispečeři. Výpovědi svědků se shodovaly v popisu trojúhelníkového UFO se čtyřmi jasnými světly.

Reklama

Podvrh! Přiznání autora po letech

Belgické UFO byl podvrh! autor to přiznal po 21 letech..., tak zněl titulek článku webu TN.cz o tom, že noční fotografie neidentifikovatelného létajícího předmětu (UFO) nad Belgií pořízená v květnu 1990 byla podvrh.

Tato vlna je skeptiky považována za psychosociální nákazu.

Údajně muž, který „UFO" tehdy vyfotografoval, předmět vytvořil z polystyrenu, napsala koncem července agentura AFP. „Muž jménem Patrick pro televizní stanici RTL-TVI přiznal, že s několika přáteli vyřezali trojúhelníkový tvar UFO z polystyrenu. Připevnili na předmět čtyři světla, pověsili ho a v noci vyfotografovali.“ Patrick tehdy poslal médiím svůj podvrh. Několik dní po zveřejnění fotografie dostalo belgické letectvo příkaz, aby pronásledovalo UFO, kdykoliv se objeví.

Ačkoliv mnozí vědci a dokonce i experti z americké vesmírné agentury NASA fotografii dlouhou dobu studovali, do Patrikova přiznání se jim záhadu vysvětlit nepodařilo. „Obalamutit lidi je až moc jednoduché. Dokonce i s levným modelem," řekl Patrick s tím, že přišel čas vyjít s pravdou ven, napsal TN.cz.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama