Tragický osud Edwarda Mordraka a jeho dvou tváří

Tragický osud Edwarda Mordraka a jeho dvou tváří

Foto: Mercurio86 / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mladičký muž s obrovským tělesným prokletím, kdy nesl na hlavě hned dvě lidské tváře. Jaký příběh se pojí s Edwardem Mordrakem? A je vůbec pravdivý, nebo jde o líbivou fikci?

Kdo byl Edward Mordrake?

Mladý, dobře zajištěný a vzdělaný anglický šlechtic. Zní to jako pohádka? V případě Edwarda Mordraka těžko. Narodil se s tělesným handicapem, díky němuž měla jeho hlava hned dvě tváře. Dennodenně ho provázelo zlé démonické dvojče, které se ošklivě pitvořilo a kazilo mladíkovi jinak poměrně hezký vzhled. Též mu určitým způsobem narušovalo psychický stav, kdy Edward přísahal, že ho v noci budí zlá slova, která jsou šeptána právě tímto zlým vetřelcem, který je plný nenávisti.

Městská legenda nebo pravda?

Existuje hned několik verzí tohoto mystického příběhu. Podle jedné verze tato démonická tvář měla milý a usměvavý výraz jen tehdy, když se Edward zajíkal slzami nad jeho neutěšenou situací. Jiná verze uvádí, že šlo o zhoubný nádor, jehož vrásky vytvořily lidský obličej. Verze, kterou může dnešní medicína spolehlivě vyvrátit uváděla, že měl Edward ze zadní strany hlavy tvář překrásné ženy. To však není z medicínského hlediska možné, neboť siamská dvojčata nemohou být různých pohlaví.

Nelze jednoznačně určit, na kolik je Edwardův příběh pravdivý. Jisté však je, a také podrobně zdokumentované, že existoval minimálně jeden další chlapec s podobně těžkým postižením. Chlapec pocházel z Bengálska a byl převezen do USA, aby podstoupil zákrok, během kterého mu druhý obličej odstraní. Zákrok byl úspěšný a jeho rekonvalescence také. Dožil v poklidu a bez dalších komplikací.

Edwardův osud

Není divu, že zhyzděná hlava mladíka velmi trápila. Skrýval se dokonce i před členy své vlastní rodiny. Obával se posměchu, a proto se rozhodl stáhnout se naplno do izolace. Několikrát prosil lékaře, aby mu odporný druhý obličej odstranili. Bohužel ale tehdy nebyla medicína na takové úrovni, aby mladíkovi dokázala pomoci. Žádný lékař si na tento náročný operační úkon s nejistým výsledkem netroufal. Zoufalý Edward se tedy ve svých 23 letech pokusil o sebevraždu. Nejčastěji se uvádí dva možné způsoby. Buď otrava jedem, nebo kulka přímo mezi oči nenáviděného druhého obličeje. Jeho pokus byl úspěšný. Mladík ve svém dopise na rozloučenou prosil, aby mu před pohřbením jeho zlé dvojče z hlavy odřízli. Bál se, že by jinak nemohl odpočívat v pokoji.

Diagnóza

Pokud bychom měli Edwardovo stavu přiřadit lékařský termín, jednalo by se s největší pravděpodobností o diprosopus. Velký lékařský slovník charakterizuje tento termín jako „zrůdu se dvěma obličeji“. Národní medicínská knihovna uvádí, že jde o vrozenou malformaci lebky, která replikuje obličejovou čas dítěte. Termín pochází z řečtiny a je složen ze slov di (= dva) a prosopon (= obličej). Tato diagnóza je velmi vzácná a často se objevuje při porodu siamských dvojčat. Velmi často se dítě narodí mrtvé.

Odraz v kultuře

Ať už je Edwardův příběh pravdivý, nebo ne, jeho odkaz žije dál. V roce 2002 napsala o jeho těžkém životě úspěšný román Mordake o la condición infame španělská autorka Irene Gracia. Zpěvák a skladatel Tom Waits napsal o Edwardovi píseň „Poor Edward“. Edwarda můžeme nalézt také ve třech epizodách úspěšného seriálu American horor story: Freak Show. V roce 2016 byl také natočen film Edward the Damned , který zachycuje Edwardův nelehký životní boj s druhou tváří. Mladíkův životní příběh je tak stále velice lákavým tajemstvím, které nám nedá spát.

Závěr

Pro mnohé z nás je ráno vůbec největším vítězstvím vstát z postele. Představme si, jak těžké muselo být pro Edwarda každý den téměř oka nezamhouřit a ráno vstávat s tímto nechtěným společníkem na zátylku. A co hůř, díky izolaci od ostatních vlastně jeho jediným společníkem. Tělesné deformity dnes sice nejsou takové tabu, ale pravděpodobně by ani v této době Edwardův život nebyl snadný. Možná se v budoucnu objeví i nějaký hmatatelný důkaz, který Edwardovu existenci zcela potvrdí. Do té doby zůstane jeho životní příběh otazníkem historie.

Reklama
Reklama