Retro hudební kvíz: Připomeňte si nezapomenutelné hity 70. let

Retro hudební kvíz: Připomeňte si nezapomenutelné hity 70. let

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

70. léta jsou obdobím, ve kterém se v Čechách a na Moravě vrátila totalita, cenzura a nesvoboda v podobě normalizace a okupace. V Západním světě se bojuje za ženská práva.

Zlatý slavík

V této anketě se na prvních příčkách umístili například Karel Gott, Hana Zagorová, Eva Pilarová, Naďa Urbánková či Skupina Ladislava Štaidla a kapela Katapult.

Nezmaři

Nezmaři jsou kapelou, která vznikla v 70. letech a dodnes koncertuje. Svými nádhernými texty a propracovanými harmoniemi si získala mnoho posluchačů napříč generacemi. Většina textů má obsah s důležitou myšlenkou, ponaučení či námět na přemýšlení. Protože se kapela skládá z více členů, často můžeme slyšet vytříbené vícehlasy.

Členové kapely

Současní: Pavel Zajíc, Tonda Hlaváč, Pavel Jim Drengubák a Šárka Benetková

Bývalí: Zdeněk Hejkrlík, Zdeněk Svoboda, Luboš Hrdlička, Jarda Matěj Matějů, Yveta Kolářová-Kaňková, Jana Hrušková-Mikulášová, Líba Maxová, Lenka Slabá-Vostrá, Monika Klimentová, Pavlína Jíšová-Lounková

Začátky kapely

Kapela začínala jako většina jiných kapel v útulných hospůdkách. Dále se na čundru členové kapely spřátelili s horolezci v Adršpašských skalách. V krajské kole Porty se skupina umístila na druhém místě.

Reklama

Hudebním stylem je folk. Skupina je charakteristická svými vícehlasými vokály a doprovodem akustických nástrojů. Na repertoáru naleznete převážně vlastní písně, ale i světovou folkovou tvorbu.

Ocenění

V rámci cen získala tato kapela plzeňské Porty a dva Zlaté klíče.

 Píseň Písek

Tato píseň pojednává o postoji dívky, která se rozhodne opustit svého milého. Zjistí, že po těžké ráně umí vstát, a zkusí radši někde jiný příběh, který bude lepší konec mít.

Hity jako Ráno bylo stejný, Bodláky ve vlasech, Písek, Mary Lou, Růže, Hej, člověče boží, Přej a bude Ti přáno, Co tě nezabilo, Když nad ránem ozvou se kohouti nebo Bouře rozhodně stojí za poslech. A možná, že si je umíte i zazpívat nebo zahrát na hudební nástroje.

Vyzkoušejte si v následujícím kvízu své znalosti o českých hitech 70. let:

 

Reklama
Reklama