Yoshio Kodama, příslušník Jakuzy, kterého vytáhla CIA, a umožnila mu stát se jedním z nejmocnějších mužů Japonska

Yoshio Kodama, příslušník Jakuzy, kterého vytáhla CIA, a umožnila mu stát se jedním z nejmocnějších mužů Japonska

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Byť se Yoshio Kodama narodil jako chudý japonský chlapec, osud mu přinesl nejenom bohatství, ale také moc v podsvětí této asijské země. A to i díky spolupráci s americkou CIA.

V dětství pobýval u kruté sestry

Narodil se v roce 1911 v Nihonmatsu. Protože jeho otec při svém podnikání zkrachoval, byl Yoshio vychováván svou starší sestrou v Koreji. Malý chlapec musel tvrdě pracovat v ocelárně. Během času, kdy zrovna nepracoval, byl doma zavírán a jakékoliv nevhodné chování jeho sestra krutě potrestala.

Nelegální aktivity vyhledával již jako teenager

A tak se stalo, že Yoshio bral brutalitu a tresty jako něco naprosto normálního. Ještě jako teenager se připojil do tajné společnosti Gen´yosha. Sám se považoval za pravicově nacionalisticky orientovaného. Již ve svých osmnácti letech byl na šest měsíců odsouzen k vězení. Za mřížemmi se jeho chování nijak nezměnilo. Dokonce v něm napsal svou první knihu o nacionalismu. Ihned po propuštění se dostal do radikální vlastenecké strany Tatsuo Tsukui. Ta byla společenstvím sdružující extrémní pravici s Jakuzou.

Byl tak úspěšný, že založil vlastní skupinu

V roce 1933 dokonce založil ultranacionalistickou skupinu, jejímž hlavním cílem bylo zavraždit několik japonských politiků. To se jí nakonec i povedlo. Skupina Nezávislá společnost mládeže se také aktivně věnovala exportu opia z Japonska do Koreje a Mandžuska. Za plánování atentátu na tehdejšího premiéra Makoto si Kodama odseděl více než tři roky ve vězení.

Čínsko-japonská válka mu přinesla peníze i uznání

Během druhé čínsko-japonské války byl osobním strážcem u čínského spolupracovníka Wanga Jingwee. V roce 1939 procestoval jako japonský špión poměrně velkou část Číny. Vybudoval přitom síť spolupracujících Japonců. Díky svým kontaktům založil Kodama organizaci. Ta měla exkluzivní smlouvu nákupního agenta v Číně pro letecké síly japonského císařského námořnictva. Díky tomu Kodama dokázal v Japonsku prodávat ukradené čínské i mandžuské zboží za nemalé peníze. S majetkem v hodnotě více než 175 milionu amerických dolarů se tak stal jedním z nejbohatších mužů Asie.

Po prohrané válce se ocitl ve vězení

Prohraná válka pro něj znamenala spoustu problémů. Nakonec se ale dokázal stát poradcem japonské prozatímní vlády prince Naruhika Higashikuniho. Protože se Kodama obával zabavení majetku americkými úřady, rozhodl se část svého majetku věnovat šéfovi Jakuzy.

Amerika mu pomohla na svobodu  

Kodama byl sice zatčen Amerikou jako válečný zločinec, i tak ale ze situace dokázal vcelku dobře vyváznout. Během pobytu za mřížemi napsal nejedno dílo a navázal i vztahy s budoucím premiérem Kishim. Zároveň byl naverbován americkou G-2. Ta mu slíbila stáhnout všechna obvinění za protislužbu v podobě podpory veškeré protikomunistické aktivity divize G-2. Se CIA horlivě spolupracoval až do konce svého života.

Díky USA i CIA byl po válce součástí nejednoho skandálu. Po jednom z nich jej dokonce jeden ultranacionalistický pornoherec toužil zabít. A to tak, že vletěl letadlem do jeho domu v Tokiu. Vražda se ale nepodařila a Kodama zemřel přirozenou smrtí v lednu 1984.

Reklama
Reklama