Kvíz: Legendární čeští písničkáři aneb Český folk v kostce

Kvíz: Legendární čeští písničkáři aneb Český folk v kostce

Foto: panitanphoto / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nohavica, Kryl nebo třeba legendární Nedvědi československému obecenstvu představili hity, které si řada z nás pustí s chutí i dnes. Pojďme si alespoň některé z nich připomenout.

Možná vzpomínky na tehdejší ne příliš povzbudivou dobu daly vzniknout řadě známých melodií, které kritizovaly tehdejší režim, případně se snažily svými písněmi odpoutat alespoň na chvíli myšlenky od tehdejšího dění v Československu. Například písně Karla Kryla jsou ukázkou toho, jak umělci museli v tehdejší době své texty přizpůsobovat tehdejšímu režimu. Své znalosti můžete poměřit třeba v našem kvízu, který se právě na české písničkáře zaměřuje.

Jaromír Nohavica a jeho kontroverzní život

Jaromír Nohavica se narodil 7. června 1953 v Ostravě a dnes patří mezi nejslavnější české folkové písničkáře. Své písně velmi často doprovází hraním na kytaru nebo heligonku. Po nedokončených studiích na Vysoké škole báňské vystřídal několik zaměstnání, než se posléze stal písničkářem na volné noze. Proslavil ho například text pro Marii Rottrovou Lásko, voníš deštěm. Spolupracoval ale třeba i s Věrou Špinarovou.

Po odtajnění spolupracovníků StB se zjistilo, že i Jaromír Nohavica byl od roku 1986 vedený coby agent. Ovšem to nemění nic na situaci, že za svůj život díky němu vzniklo nespočet studiových a koncertních alb doslova napěchovaných českým folkem. Můžeme jen namátkou zmínit ty nejznámější jako je Divné století, Darmoděj a další, Virtuálky, Poruba nebo třeba Tři čuníci a Půlnoční trolejbus.

Karel Kryl jako hlavní představitel československého protikomunistického protestsongu

Karel Kryl se narodil v moravské Kroměříži v rodině knihtiskařů. Jeho první deska spatřila světlo světa pět let po invazi armád socialistických států v čele se Sovětským svazem. Titulní píseň Bratříčku, zavírej vrátka z onoho alba asi není zapotřebí dlouze představovat.

V září roku 1969 český písničkář odjíždí z Československa a navrací se až roku 1989. V roce 1990 pak následují písně Sametové jaro, Od Čadce k Dunaju nebo Timur. Všemi těmito písněmi de facto kritizuje vývoj polistopadových událostí.

Reklama

Legendární Nedvědi

František Nedvěd byl český zpěvák a kytarista, který zemřel v půlce roku 2021 v Praze. Začátky Jana a Františka do značné míry ovlivnil tehdejší beat, když hráli v kapele The Three Long Fingers nebo The Preachers. Od září 1992 pak oba bratři hráli pouze spolu a dávali vzniknout takovým skladbám jako je Podvod, Stánky, Hráz, Sedmikráska nebo Skládanka.

Tak jak jste si v kvízu zaměřeném na populární české folkové písničkáře vedli? Některé otázky byly jednoduché, jiné vás mohly pěkně potrápit. Ať tak či onak, odměňte se třeba některou z nestárnoucích písní od slavných zpěváků.

Reklama
Reklama