Kvíz: Táborák, kytara, zpěv. Vyznáte se v trampských písních?

Kvíz: Táborák, kytara, zpěv. Vyznáte se v trampských písních?

Foto: Kirill Shashkov / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

K létu neodmyslitelně patří opékání buřtů a zpívání u ohně za zvuků kytary. Pojďte v našem kvízu zjistit, jak jste na tom se znalostí trampských písní

Slovo tramping pochází z angličtiny

Trampování nebo alespoň pobývání v přírodě je především v létě velmi oblíbené. Víte ale, co přesně znamená tramping? V doslovném překladu anglického slova se jedná o toulání se po přírodě v době teplého počasí. Není tomu tak vždy, velmi často je to ale člověk pohybující se na okraji společnosti nemající majetek ani finance.

V Česku je trampování oblíbené více než sto let

V České republice se trampování – tedy aktivity záměrného potulování se v přírodě – spolu s přespáváním pod širou oblohou, nebo třeba ve stanu, stalo populární již na začátku 20. století. Vůbec první trampskou osadou byla osada vybudovaná v blízkosti Svatojánských proudů u řeky Vltavy. Postupně se tramping dostal prakticky do všech koutů České republiky.

Trampové se každoročně schází na festivalu Trampské Pikovice

A i když je dnes jeho obliba spíše na ústupu, stále najdeme spoustu míst, kde si volný pohyb v přírodě můžeme užívat. A to se vším všudy. Nechybí túry, stanování, kempování a opékání buřtů či pečení bramborů na ohni. K vůni špekáčků se pak přidává i zpívání a hra na kytaru. Ti z nejvěrnějších trampů se dokonce každoročně schází na festivalu. V září se již 30 let koná festival Trampské Pikovice, který je plný oblíbených trampských kapel a písniček.

Kvíz je u konce. Třeba vás jednotlivé písně inspirovaly a během teplých letních dnů se i vy, stejně jako trampové, vydáte do přírody za zvuky kytary a vůně táboráku.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama