Ano - ne: Lidské tělo nám přináší nové poznatky každý den. Přesvědčte se v našem kvízu, zda znáte ty nejzákladnější

Ano - ne: Lidské tělo nám přináší nové poznatky každý den. Přesvědčte se v našem kvízu, zda znáte ty nejzákladnější

Foto: EdZbarzhyvetsky / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Fakta o lidském těle se nám zdají nejzajímavější. Je to tím, že ve svém vlastním těle žijeme celý život – a stále ho neznáme dobře. Vědci, co týden přicházejí s novými poznatky. Přečtěte si, co možná nevíte.

Naše vlastní tělo nás nepřestává překvapovat. Přestože například víme, že naše kůže se neustále regeneruje, troufáte si tvrdit, jak často? Neustále to totiž není. Zranění se nám zacelují, avšak zůstaneme-li nezraněni, kožní buňky se obměňují přibližně jednou za měsíc.

Kůže není jediná, co se obměňuje. Vypadávají nám staré a poškozené vlasy, aby mohly být nahrazeny novými. Kolik vlasů nám vlastně vypadne? Odpověď může pro některé z nás může znít děsivě – průměrně 75 vlasů. A to za jediný den.

Potom jsou tu zajímavá fakta, která mnozí z nás ani netuší. Novorozeně má cirka 300 kostí, ale jak jde život dál, některé z nich srostou k sobě – v dospělosti je číslo pouze 206.

A věděli jste, že chuťové buňky nejsou jen součástí jazyka, ale máme je také v krku, nose a také v horní části jícnu? Proto občas cítíme chuť potravin i někde jinde než pouze na jazyku.

Nyní si popovídáme o lidských orgánech, přesněji o těch vnitřních. Největším vnitřním orgánem není srdce, žaludek ani mozek, ale jsou to játra. Na druhou stranu mozek je tvořen ze 60 % tukem, čímž se také stává rekordmanem.

Reklama

A pokud si kýchneme, můžeme vyprsknout až 100 000 kapiček kapénky. Když jsme nemocní, není pravda, že všechno zachytí naše ruka, rukáv či kapesník – stále existuje vysoká pravděpodobnost, že někoho nakazíme. Většina těchto kapiček přitom vůbec nevychází dutinou ústní, nýbrž nosními dírkami.

Zajímá-li vás, proč je vám v zimním období zima, přestože jste si oblékli teplé ponožky a obuli si vyhřáté boty, je to tím, že jste si nenasadili čepici. Z hlavy totiž uniká více než 80 % veškerého tepla, které ztratíme, a proto bychom si čepici měli nasadit a pro jistotu vytáhnout také šálu.

Pokud chcete zůstat v chladných měsících v teple, nezapomeňte na čepici
Pokud chcete zůstat v chladných měsících v teple, nezapomeňte na čepici | Zdroj: olexiysyrotkin / Depositphotos

A nyní zajímavost optická. Oči zdravého člověka obsahují tři čípky, které jsou citlivé na červené, modré a zelené vlnové délky světla. Z těchto tří základních barev je schopno vizualizovat přibližně deset milionů různých barev. Že všechny ty barvy neznáte? Zaprvé je to dáno mateřským jazykem, modrá je modrá a je jedno, zda tmavě nebo středně, a zadruhé, i kdyby všechna pojmenování v českém jazyce existovala, náš mozek by neměl dostatečnou kapacitu na přiřazení všech těch barev ke slovům.

Nyní se vrhněte na náš kvíz a zjistěte, kolik základních vědomostí o svém těle vlastně máte. Přejeme příjemnou zábavu.

Pojďme si ještě doplnit nějaká zajímavá fakta. Během našeho života se naše kůže nahradí přibližně tisíckrát, pokud spočítáme všechny nové kožní buňky a vydělíme je kožními buňkami, které dohromady tvoří kůži.

Když se hýbeme, mozek aktivuje přibližně 200 různých svalů.

A pokud ulehnete do postele a okamžitě usnete, gratulujte si. Průměrnému člověku to trvá 7 minut.

Reklama
Zdroj článku:
Autorský text
Reklama