Kvíz: Prověřte si, jak dobře znáte české i světové chlapecké kapely

Kvíz: Prověřte si, jak dobře znáte české i světové chlapecké kapely

Foto: Roxana Gonzalez / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Davy fanynek, krása na pohled a popové písně rozeznívající miliony rádií po celém světě. Tak lze ve zkratce popsat fenomén chlapeckých kapel, který ve své době zamával základy popové hudby.

I když by se dalo tvrdit, že chlapecké kapely vznikaly už v 60. letech, kdy na scénu vstoupili Beatles, téměř každý fanoušek tzv. boy bands bude za zlatou éru považovat bezpochyby léta osmdesátá a devadesátá, kdy scénu ovládali Backstreet Boys, New Kids on the Block 'N Sync a další. Na jejich úspěch následně navázala generace 21. století v čele s One Direction, Jonas Brothers či BTS.

Asi každý teenager vyrůstající na přelomu tisíciletí si pak jistě vybaví i českou skupinu Lunetic a její členy Vaška, Davida, Aleše a Martina. Kultovní písně jako Ať je hudba tvůj lék nebo Máma si každý pamatuje i dnes. V českých hitparádách se pak poměrně dlouho držely i kapely z jiných než anglicky mluvících zemí. Příkladem za všechny budiž boy band O-Zone, který se svým hitem Dragostea Din Tei dosáhl skutečně světové popularity.

Na fenoménu boy bands je skvělé právě to, že se zpravidla nelimitují určitým specifickým žánrem či stylem, a obohacují tak hudební průmysl novou vlnou popu, rocku i soulu. Své fanoušky (tedy spíše fanynky) tak chlapecké kapely získávaly zejména svým dokonalým vzhledem a přitažlivostí. Přesto, že pak zlatá éra boy bands již pomalu a jistě dozněla, dokáží tato legendární hudební uskupení vířit vody pop music i dnes. Jejich návrat zpět ke koncertování totiž ve svých původních fanoušcích probouzí vlny nostalgie a vzpomínek na zlatou éru moderní doby. I tak se však jednou za čas objeví nová chlapecká kapela i dnes, což jen potvrzuje fakt, že na přitažlivé kluky obdařené (nejen) hudebním talentem se zkrátka dívá krásně, a tento pohled jen tak neomrzí.

Ať už patříte k těm, kteří chlapecké kapely znají, nebo k nováčkům v tomto hudebním žánru, může vám náš kvíz přinést celou řadu zajímavých informací, které jste možná ani netušili. Vyzkoušejte si tedy, jak jste na tom se znalostmi českých i světových boy bands právě vy!

I když lze předpokládat, že chlapecké skupiny budou v budoucnu vznikat i nadále, lze bez ostychu říci, že nejlepší léta tohoto stylu, který kromě hudby prosákl také do módy, kosmetiky či designu, jsme již měli tu čest prožít, a mnozí na ně s láskou vzpomínáme.

Reklama
Reklama