Kvíz: Ověřte si své znalosti českých hitů z 20. století

Kvíz: Ověřte si své znalosti českých hitů z 20. století

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Minulé století je protkáno spoustou českých hudebních hitů. Jak moc dobře si písničky, které ve 20. století hrávaly v rádiích i na zábavách, pamatujete? Zjistěte to v našem kvízu. Čeká na vás deset záludných otázek, které zvládnou jen opravdoví hudební fanoušci.

Petr Hapka byl hudebním velikánem

Petr Hapka je znám nejenom jako hudební skladatel. Za svou kariéru nazpíval také nejeden duet. Ten, který si jeho fanoušci pravděpodobně pamatují nejvíce, se jmenuje Dívám se, dívám. V roce 2002 jej nazpíval spolu s českou zpěvačkou Lucií Bílou.

To ale ještě o mnoho let předbíháme. Hapka se narodil v roce 1944 v Praze. Na konzervatoři vystudoval zpěv a hru na violu. Kromě zpěvu byl znám především jako skladatel hudby. Tu skládal například pro zpěvačku Hanu Hegerovou, Lucii Bílou, Janu Kirschner nebo Richarda Müllera. Velkou část svého života spolupracoval s textařem Petrem Radou.

Desítky filmů jsou doprovázeny jeho hudbou

Skládal také hudbu k českým filmům nebo seriálům. Mezi oblíbenou hudbu patří skladby k pohádkám Dešťová víla, Deváté srdce nebo Fimfárum Jana Wericha či Sedmero Krkavců. Zhudebnil také filmy Krakonoš a lyžníci, Městem chodí Mikuláš, Dva lidi v Zoo nebo Léto s kovbojem.

Petr Hapka byl hudebníkem na slovo vzatým. Většinu života prožil v Praze a jejím okolí. Zemřel 25. listopadu roku 2014 na Okoři.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama