Kvíz: Hity 70. let – ověřte si své znalosti o písních z tohoto období

Kvíz: Hity 70. let – ověřte si své znalosti o písních z tohoto období

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Cenzura zasahovala do tvorby umělců. Umělci se mohli soustředit na masovou zábavu. Některá hudební díla začala vycházet v samizdatu nebo byla pašována do zahraničí.

Vznik kapel

V tomto období vznikly kapely například Katapult, citron, Pražský výběr, Yo Yo Band, Marsyas, Žlutý pes, Brontosauři, Nezmaři, Javory, Jablkoň.

Kdo by neznal „Haničku písničku?“

Hana Zagorová je jednou z klíčových osobností nejen na české hudební scéně. Krásný dívčí romantický hlas zaujal mnoho posluchačů i hudebních skladatelů a tvůrců. Hana Zagorová nazpívala nespočet písniček. Také se zhostila několika filmových rolí a některé texty k písním si sama složila nebo napsala i pro jiné zpěvačky či zpěváky.

V 70. letech natáčela s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu. Na konto jí přibyly písně jako Já jsem tvá neznámá, On je někdo, Gvendolína, Tisíc nových jmen – o jejichž hudbu se bravurně postaral Karel Svoboda. Karel Vágner sestavil Haně Zagorové vlastní doprovodnou kapelu se zpěvákem Michalem Prokopem, jehož poté nahradil Petr Rezek. S ním natočila úspěšné duety například Asi, asi nebo Duhová víla.

Hana Zagorová se také objevila v několika filmech. Studovala herectví na brněnské JAMU. Hraje v hudební pohádce „O tlustém pradědečkovi“ podle předlohy Josefa Čapka. Dále ji můžete vidět v komedii/muzikálu „Ostrov plný písniček“ nebo ve filmu „Kouzelný kolotoč“. Víte, že Hana Zagorová se chtěla věnovat herectví v divadle? Studium úspěšně absolvovala Vančurovým představením Josefína. Rozhodně stojí za zmínku její popularita. Dokázala vítězit v anketě Zlatý slavík po celých devět let (1977–1986).

Vyzkoušejte si v následujícím kvízu své znalosti o českých hitech 70. let:

Další hity jako Studánko stříbrná, Maluj zase obrázky, Kosmický sen, Telegram, Tak to jsem já či Proč ti na tom tak záleží nebo Píseň labutí vám mohou zpříjemnit nejen dnešní den.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama