Pradávnou kolébkou fotbalu není Anglie ani Mexiko, ale zcela nečekaná země, uznala FIFA. Již 300 let před Kristem zde hráli

Pradávnou kolébkou fotbalu není Anglie ani Mexiko, ale zcela nečekaná země, uznala FIFA. Již 300 let před Kristem zde hráli

Foto: Fang ChunKai / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pro město jsou muzea okny do minulosti. Město Zibo ve východočínské provincii Šan-tung, které se může pochlubit 96 veřejnými a soukromými muzei, je schopno poskytnout pohled do historie, který konkuruje jakémukoli velkoměstu na světě. Zhruba před 2000 lety bývalo město jedním z největších městských center v Asii.

Pro město jsou muzea okny do minulosti. Město Zibo ve východočínské provincii Šan-tung, které se může pochlubit 96 veřejnými a soukromými muzei, je schopno poskytnout pohled do historie, který konkuruje jakémukoli velkoměstu na světě. Zhruba před 2000 lety bývalo město jedním z největších městských center v Asii. 

Zibo, hlavní město království Qi (Čchi) během období Jar a podzimů či období Letopisů (770-476 př. n. l.) a válčících států (475 př. nl-221 př. n. l.), hrálo důležitou roli v čínské historii. 

Čtvrť Linzi je centrem městské muzejní komunity. Právě zde najdete město Qi Capital Culture City, které je domovem více než 20 muzeí, včetně tří městských muzeí těžké váhy – Qi Heritage Museum, Chinese Ancient Cart Museum a Linzi Football Museum. 

Nejstarší forma „fotbalu“ na světě 

Není žádným tajemstvím, že Anglie byla kolébkou hry známé jako moderní fotbal. Jen málo lidí ze Západu však slyšelo o cuju (Cchu-ťü), starověké čínské hře, která se pozoruhodně podobala modernímu fotbalu. Cuju se datuje do 3. století před naším letopočtem a byl uznán FIFA jako nejstarší známá forma fotbalu. Ve skutečnosti mají návštěvníci muzea možnost prohlédnout si certifikát podepsaný bývalým prezidentem FIFA Seppem Blatterem. 

Starodávný předchůdce fotbalu cuju hraný v Shilin Guangji. Snímek od Chen Yuanjing / Public Domain / Wikimedia Commons

Cvičení a výcvik jako základ

Reklama

Prohlídka fotbalového muzea v Linzi je jako cestování zpět v čase. Vystaveny jsou zde různé zmínky o cuju z různých starověkých historických děl, jako jsou více než 2000 let staré historické knihy Strategie válčících států a Záznamy velkého historika. Pokud víme, cuju se zrodilo jako forma cvičení a výcviku vojenských kavalírů a postupně se vyvinulo ve hru určenou čistě pro zábavu. 

Nejpopulárnější sport se hrál všude

Tento sport dosáhl svého vrcholu za dynastií Tang (618-907) a Song (960-1279). Říká se, že Chang'an, hlavní město Tangu, bylo plné různých hřišť na cuju od dvorků bohatých rodin až po císařský palác. Během této doby byly také vytvořeny ženské týmy cuju. Se sociálním a ekonomickým vývojem dynastie Song se profesionální hráči cuju stali velmi populární. 

Jedním z vrcholů, které by si návštěvníci neměli nechat ujít, jsou rekonstrukce hry cuju, které se konají každý den v areálu muzea. 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama