Jak se změnil MUŽ za posledních 100 let?

Jak se změnil MUŽ za posledních 100 let?

Foto: Just dance/ Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Naše babičky se rozplývaly nad mužným Clarkem Gablem stejně lačně, jako se dnešní slečny rozplývají nad Justinem Bieberem. Časy se však mění a muži také... Místo nikam nevedoucího lamentování nad tím, kam se poděl testosteron současných mužských idolů, se ale raději podívejme na potvrzené důkazy, že chlapi se za posledních 100 let změnili. Fyzicky určitě.

Tým britských vědců z Univerzity v Essexu podle BBC nedávno publikoval studii, kterou před pár lety zveřejnil list Oxford Economic Papers, shrnující data o mladých mužích, sbíraná mezi lety 1870 a 1980, a to v 15 evropských zemích. Data pocházejí z více zdrojů, nejčastěji však z armádních archivů, z databáze mužů, odvodových materiálů při verbování do války.

Výsledek překvapil

V průběhu století vyrostli evropští muži v průměru o celých jedenáct centimetrů. Samotný poznatek vědců nepřekvapil až tak, jako fakt, že nejrychlejší růst zaznamenali v období velké hospodářské krize, datované mezi první a druhou světovou válkou. A ne v čase ekonomického blahobytu.

Medicína neměla velký vliv

Odborníci poukazují na zajímavost, že k rapidnímu fyzickému nárůstu mužů došlo dávno předtím, než nastoupila moderní medicína. Důvod vidí například v tom, že ve zmíněném období došlo ke zlepšení hygienických a výživových podmínek, a rovněž vzrostl trend rodin s menším množstvím potomků.

Jak jsou na tom čeští muži?

O Česku se zpráva agentury AFP, která citovala z listu Oxford Economic Papers, nezmiňuje. I česká populace ovšem podle dostupných informací neustále roste. V 19. století patřili Češi k nejmenším v habsburské monarchii - při prvním přesném měření z roku 1895 měli muži 168 cm a ženy 156. V roce 2010 už ale byla průměrná výška českých osmnáctiletých mužů 180 centimetrů a dívek 168 centimetrů.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama