Znalosti z dějepisu si můžete ověřit v našem kvízu. Poměřte síly s žáky 9. třídy

Znalosti z dějepisu si můžete ověřit v našem kvízu. Poměřte síly s žáky 9. třídy

Foto: StunningArt / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Základní kulturní přehled i možnost vyvarovat se chyb z minulosti přináší předmět, který učí žáky o dějinách lidstva. Jak dobří jste byli v 9. třídě v dějepise vy? Kolik toho víte třeba o první světové válce?

Hitler byl při válce ušetřen, na zemi pak rozpoutal masakr

První světová válka je tématem, o kterém už i žáci ukončující povinnou školní docházku znají mnoho informací. My vám přinášíme hned několik zajímavostí. Třeba o události, která mohla zamezit druhé světové válce. Ta z velké části vznikla na popud Adolfa Hitlera. Ten ale mohl zemřít již při první světové válce. Kvůli milosrdnosti nepřátelského vojáka se to ale nestalo. Místo aby jej britský voják zabil, zželelo se mu zraněného Hitlera a nechal jej žít. Ten se následně uzdravil a dokázal nejenom na území Evropy rozpoutat peklo.

Smrt milionů vojáků, civilistů i koní

Zajímavou hříčkou času je pak konec první světové války. Ta skončila 11. listopadu roku 1918. Aby jedniček v datu nebylo málo, došlo k tomu ještě v 11 hodin dopoledne. Pokud zůstaneme u čísel, dozvíme se ještě, že 1. světová válka byla šestým nejsmrtelnějším konfliktem v dějinách lidstva. Došlo během ní k úmrtí více než 8 milionů koní, 9 milionů vojáků a 7 milionů civilistů. Vojáků zemřela velká spousta, a tak se po válce tradovalo, že pokud by každá žena měla mít manžela, musel by se muž oženit hned třikrát. Nedostatek mužů po roce 1918 tak byl skutečně enormní.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama