TOP 5 největších hadů, kteří kdy žili

TOP 5 největších hadů, kteří kdy žili

Foto: Mark_Kostich / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V České republice se, kromě zoologických zahrad, s velkými hady příliš nesetkáváme. Po světě se jich ale plazí tisíce. Tisíce hadů dosahujících délky až deset metrů si rozhodně nepřejete potkat.

Krajta mřížkovaná je nejdelším žijícím hadem světa

Až dvanáctimetrové délky může dorůst had reticulated python v jižní a jihozápadní Asii. U nás je znám pod českým názvem krajta mřížkovaná. Nejdelší změřený had byl dlouhý 9,76 metru. Na základě těchto údajů je považován za vůbec nejdelšího hada na světě. Třetí příčku obsadil v kategorii nejtěžších hadů světa. Může vážit až 80 kilogramů.

Zelená anakonda je nejtěžší, možná ale také nejnebezpečnější had světa

Do seznamu nejstrašnějších a také nejdelších hadů jednoznačně patří také anakonda. Čtyři druhy anakondy žijí především v tropické části Jižní Ameriky. Na první pohled nápadně zelený obrovský had je díky své váze dosahující až 100 kilogramů považován za vůbec nejtěžšího hada světa. Hmotnost doplňuje také svou délkou. Pokud má vhodné podmínky k životu, může být dlouhá až sedm metrů. Obvykle se ale délka pohybuje okolo pěti metrů.

Anakonda je jeden z nejmohutnějších hadů vůbec. Jen při pohledu na ni vás zamrazí.
Anakonda je jeden z nejmohutnějších hadů vůbec. Jen při pohledu na ni vás zamrazí | Zdroj: slowmotiongli / Shutterstock

Anakondy nezabíjejí svou kořist jedem. Naopak k zabití využívají své obrovské tělo, kterým kořist dokážou zmáčknout. A to až tak, že při zmáčknutí může srdce v těle živočicha přestat pumpovat krev. Anakonda tak nezabíjí uškrcením, jak si mnoho lidí mylně myslí. Dalším způsobem usmrcení kořisti je také utopení. I přesto, že je obrovským a těžkým hadem, má v sobě určitou mrštnost. Schovává se ve vodě, ze které poté nenápadně udeří na svou kořist. Tu velmi ráda stáhne pod vodu, ve které ji následně utopí. Anakonda totiž bez nádechu, na rozdíl od člověka a dalších druhů zvířat, vydrží až deset minut. Mezi potravu, na které si anakonda pochutnává, patří například želvy, ptáci, ryby nebo kajmani.

Mezi pět největších hadů světa patří i hroznýš královský

Ve Střední a Jižní Americe je možné narazit na hroznýše královského. Ten dosahuje až čtyř metrů. Není sice nejdelším hadem, rozhodně je ale jedním z těch, které nechcete potkat. Hroznýši jsou obecně známí svými škrtícími schopnostmi, kterými dokážou zlikvidovat jakoukoliv kořist. Svou kořist polykají celou a dokážou z ní vyžít několik dní. Nejraději mají velké myši, kuřata a další drobnější ptactvo.

Gigantophis miloval pravěké slony

Mezi hady, kteří již vyhynuli, rozhodně ale patří na seznam těch nejdelších a nejtěžších hadů světa i had gigantophis. Po dlouhá léta právě tento had držel prvenství v dosažené délce. Nakonec ale o první místo přišel, když jej v roce 2009 předběhl had titanoboa. S tímto hadem byste se ve volné přírodě mohli setkat před čtyřiceti miliony lety. Poté vyhynul a již se na zemi nikdy neobjevil. Jeho ostatky byly nalezeny na začátku 20. století. Na základě porovnání nalezených obratlů tohoto vyhynulého hada s obratli největších žijících hadů došli vědci k závěru, že mohl dosahovat délky až 11 metrů.

Reklama

Titanoboa je právem považován za největšího hada historie

Dříve byl za největšího hada považován gigantophis. Vše se ale změnilo po nalezení ostatků hada titanoboa. Ten dosahoval takové velikosti, že bez problémů polykal krokodýly zaživa. Vědci se domnívají, že největší zástupci tohoto hada byli minimálně 15 metrů dlouzí. Překvapivá je také váha. Titánský had, jak se mu přezdívá, mohl vážit až jednu tunu. Většinu života titanoboa strávil ve vodě, odkud také útočil na svou kořist. Právě na základě této informace se předpokládá, že byl schopný zabít i živého krokodýla.

Přesná podoba Titanboa není známá. Jeho pravděpodobnou délkou a váhou si zasloužil titul největšího hada, jaký kdy žil.
Přesná podoba Titanboa není známá. Jeho pravděpodobnou délkou a váhou si zasloužil titul největšího hada, jaký kdy žil | Zdroj: Dotted Yeti / Shutterstock

Ti největší hadi postupně vyhynuli

Dva z největších hadů v historii lidstva postupně vyhynuli. To, že se nyní nemůžeme setkat s hady dlouhými více než 10 metrů, je možná štěstí. V zahraničních zemích bychom si ale měli stále dát pozor například na anakondu. I ta je totiž velmi nebezpečná.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama