Záhada Severního moře: Roztomilá zvířátka připlula po 100 letech. Kvočnou je u nich samec

Záhada Severního moře: Roztomilá zvířátka připlula po 100 letech. Kvočnou je u nich samec

Foto: Romano Gianluca / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Již několik let jsou na pobřeží Severního moře k vidění vzácní mořští živočichové. Jejich vzácnost se v místních lokacích znásobuje tím, že se sem zřejmě vrátili po téměř 100 letech. Mořší biologové ještě netuší, zda jsou zpět na stálo, či je sem jen náhodou přihnala mořská bouře.

Mořské želvy, želva kožatka, rejnok ostnatý, žralok modrý, tuňák - v posledních letech přibývá vzácných zvířat vyplavených na pláže Severního moře. Zejména rostoucí počet mořských koníků nalezených v Dolním Sasku a Šlesvicku-Holštýnsku, v Nizozemsku a Dánsku a také na otevřeném Severním moři mate vědce, uvedl web Landtiere.

Již v roce 2022 vzbudili mezi vědci rozruch dva mořští koníci, přesněji dva mořští koníci krátkonosí (Hippocampus hippocampus). Oba malí živočichové byli nalezeni bez života na pobřeží Severního moře v dolnosaském Wangerooge. Wangerooge je jeden z 32 fríských ostrovů v Severním moři v blízkosti pobřeží Nizozemska, Německa a Dánska.

Na světě žije celkem 34 druhů mořských koníků. Například nejohroženějším z britských druhů je mořský koník krátkonosý, který obvykle žije v mělkých, bahnitých vodách, ústích řek nebo u pobřeží uprostřed mořských řas.

Mořští koníci zmizeli ze Severního moře téměř na 100 let.

Po plísňové infekci ve 30. letech 20. století mořští koníci z německého Waddenského moře zmizeli - nyní to vypadá, že jsou zpět. „Ukazuje se, že se mořští koníci v bahnitých náplavech Waddenského moře stále častěji vyskytují," řekl německé tiskové agentuře Hans-Ulrich Rösner, vedoucí kanceláře WWF pro Waddenské moře.

Vědci zatím nedokážou s jistotou říci, zda se jedná o stálou populaci v Severním moři, nebo jen o zvířata vyplavená z Lamanšského průlivu či nizozemského pobřeží. „Zatím nevíme (...), zda se zde již mořští koníci usadili, nebo je sem přinášejí bouře z jiných pobřeží," říká Rösner. Genetické studie na Kielské univerzitě a další nálezy mořských koníků by to měly objasnit.

Reklama

Mořský koník s krátkým „nosem“

Mořský koník krátkonosý patří do čeledi rybovitých a vyskytuje se v hloubkách až 80 metrů. Podle WWF dorůstá živočich velikosti kolem 15 centimetrů. Jeho zbarvení se pohybuje od tmavě hnědé po šedou.

Táta kvočna

Mořský koník je v říši zvířat unikátní. Svému partnerovi zůstává věrný po celý život a mláďata nosí a rodí místo samice samec. A to pomocí speciálního vaku na mláďata na žaludku. Samička mořského koníka naklade vajíčka do samečkova vaku a on je vyživuje a vysedí.

Oblíbený jako lék či na poličku

Mořští koníci jsou akutně ohroženi ničením jejich oblíbených biotopů a rybolovem - každoročně jich je jako ,vedlejší úlovek´ uloveno několik milionů. V Asii se loví pro léčebné účely, ke kterým jsou rozdrceni na prášek. Zkázu pro tyto malé živočichy představuje také vysoká obliba u turistů – jsou „roztomilými“ suvenýry.

Lidé, pomozte

„Prosíme návštěvníky pláží na pobřeží Severního moře o pomoc.“ Takto zní prosba o spolupráci podle německé tiskové agentury. Lidé mohou pomoci vyřešit záhadu mořských koníků vyplavených na břeh nahlášením nálezu v aplikaci Beach Explorer nebo na webu beachexplorer.org. Uhynulá zvířata lze také odevzdat ve střediscích národních parků v Dolním Sasku.

Ve Šlesvicku-Holštýnsku by se však vyplašení mořští koníci měli nechat ležet. Hlášení v Beach Exploreru nebo na WWF s fotografií („ideálně s mincí eura, aby bylo možné určit velikost“) a přesnými údaji o tom, kde a kdy byli nalezeni, pomáhá vědcům shromáždit cenné údaje o vzácných rybách. Ale pozor, není dovoleno odnášet si živočichy domů jako suvenýr - jsou chránění.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama