Lazarusovi po hrůzném činu život zachránilo jeho parazitické dvojče Joannes Baptista Colloredo

Lazarusovi po hrůzném činu život zachránilo jeho parazitické dvojče Joannes Baptista Colloredo

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Siamská dvojčata se rodila prakticky odjakživa. Oficiální název sice pochází až z 19. století, na začátku toho 17. se ale narodila dvojčata známá dodnes. A sice bratři Lazarus a Joannes Baptista Colloredo.

Parazitický bratr mohl svému dvojčeti ze života udělat peklo

Z dochovaných obrázků se doslova tají dech. Nejedná se o klasická siamská dvojčata, která mají spojenou hlavu, nebo část trupu. Tito bratři jsou anomálií doslova vzatou. To, jak se narodili, nepřestává překvapovat ani lidi v 21. století. Základní rozdíl v jejich rozvržení těla je dán především tím, že se nejedná o klasická siamská dvojčata. Joannes byl parazitickým dvojčetem svého bratra Lazaruse.

Ten ze své anomálie dokázal poměrně dobře profitovat

Psal se rok 1617, když se v Janově v Itálii narodila dvojčata, která na první pohled vypadala poněkud děsivě. Jednalo se o Lazaruse Colloreda a Joannese Baptistu Colloreda. Tato dvojice kromě podobného vzhledu, jaký dvojčata obvykle mívají, měla ale ještě něco navíc. A to jedno tělo. Oproti jiným siamským dvojčatům, která spolu dokázala existovat, se zde jednalo o parazitické dvojče. Jejich anomálie došla dokonce do takové fáze, která v moderním světě nemá obdoby. Horní část těla spolu s levou nohou Joannese Baptisty trčela z jeho bratra Lazara. Ten se tak musel starat o nošení svého bratra.

Joannes nemluvil a měl neustále zavřené oči. Jediné, jak bylo poznat, že je při vědomí, bylo jeho časté slintání a bručení. Nedokázal ani hnout rukama. Ty měl sice klasicky dvě, na každé z nich ale byly pouze tři prsty. Připojen byl Johannes hrudní kostí. Zároveň spolu bratři sdíleli hned několik orgánů. Například potravu dokázal Joannes přijímat pouze prostřednictvím svého bratra. Zato měl ale vlastní pohlavní orgán.

Pravidelné vystupování přineslo bratrům slávu a peníze

Parazitické dvojče je většinou možné odoperovat tak, aby druhé z dětí prožilo plnohodnotný a spokojený život. Ne však v této době. A tak se Lazar musel naučit se svým parazitickým bratrem fungovat. Tradovalo se dokonce, že lékaři zjistili, že Joannes Baptista dokáže pohybovat rukama, rty a ušima. To ale pouze ve chvíli, kdy je vhodně stlačena jedna z jeho částí těla.

Stejně jako lidé s jinými anomáliemi, i tito bratři dokázali svým fantastickým zjevem dobýt svět. Na život si vydělávali jezděním po cirkusech a dalších zábavných podnicích. Díky cestování po Evropě se dostali až na anglický královský dvůr, jehož hlavou byl tehdy Karel I. Cestovali ale i po dalších evropských zemích a místech, jako jsou Itálie či Německo. Lazarus dokázal na svém bratrovi zbohatnout. Někdo by se hroutil, někdo cítil úspěšný business. Když zrovna bratři nevystupovali, jednoduše Lazarus svého bratra přikryl kabátem a předstíral, jako by neexistoval. Na život se svým bratrem si dokázal poměrně dobře zvyknout.

Reklama

Lazarus díky svému dvojčeti nakonec nebyl odsouzen k trestu smrti kvůli zabití

I přesto, že byl spojen se svým apatickým bratrem, zplodil hned několik dětí a našel si i pár životních lásek. Lazarus se obával své vlastní smrti. Možná i proto neměl problém zabíjet. K hrůznému činu zabití se odhodlal ještě poměrně mladý. Byl ale chycen a nakonec odsouzen k trestu smrti. Tentokrát mu ale, jako již tolikrát, jeho dvojče přineslo štěstí. Jasné bylo, že pokud by jedno z dvojčat zemřelo, to druhé jej bude okamžitě následovat.

Protože by to ale zabilo i jeho nevinného bratra, rozhodl se soud udělit Lazarusovi milost. Zachránilo se tak jeho nevinné dvojče. Důvod jejich smrti ani den, kdy k němu došlo, nejsou známy. Poslední informace o nich pocházejí z poloviny 17. století.

Reklama
Reklama