Nejznámější siamská dvojčata historie i současnosti: Většina z nich musela celý život zůstat v jednom těle

Nejznámější siamská dvojčata historie i současnosti: Většina z nich musela celý život zůstat v jednom těle

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Siamská dvojčata se rodí již od nepaměti. Vůbec první zmínka dokonce pochází již z 10. století. My vám nyní představíme ty nejzajímavější příběhy srostlých dětí posledních let.

Od 10. století byly zplozeny miliony siamských dvojčat

Siamská dvojčata, pojmenovaná po nejznámějších bratrech narozených v Siamu Engu a Čangu Bunkerových, se rodí se srostlou jednou či více částmi těla. Počet siamských dvojčat není příliš malý. Většina z nich ale umírá ještě před narozením nebo záhy po porodu. Těch, kteří přežijí, je tak skutečně málo. Přeživší siamská dvojčata většinou nemají příliš komfortní život a umírají dříve než zdravé děti.

První dochovaná zmínka o dvojčatech, která dokázala být rozdělena, pochází z 10. století. S pozitivním hodnocením zákroku ale musíme být opatrní. Jeden z bratrů při zákroku zemřel. Druhý sice po operaci žil, zemřel ale hned tři dny po svém bratrovi. I když se tedy nakonec nejednalo o úspěšný zákrok, je to vůbec první zmínka o snaze rozdělit siamská dvojčata a zajistit jim běžný život.

Většina operací je riskantnější než život ve dvou tělech

My se nyní přesuneme do 21. století. Mezi jedny z nejznámějších siamských dvojčat poslední doby patří bezesporu Anastasie a Tatiana. Tyto dívky jsou k sobě spojeny hlavou. Konkrétně je vršek hlavy Tatiany připevněn k zadní části hlavy sestry Anastasie. Obě se sice narodily s ledvinami, ty ale fungují pouze Tatianě. Té pro změnu zase nefunguje oběhový systém. V roce 2007 se rodina z Itálie přesunula do Texasu, kde jim byla slíbena operace dívek. Ta byla ale následně vyhodnocena jako příliš riskantní. I přesto, že nerozdělením dívek vzniká velká pravděpodobnost, že je čeká předčasná smrt, při operaci mohlo dojít nejenom k úmrtí, ale také k poškození mozku. K zákroku, který by zajistil rozdělení dívek a jejich šanci na samostatný život, tak nakonec nedošlo.

Stejně jako tyto sestry, nebyly rozděleny ani Abby a Brittany Henselovi z Minnesoty ve Spojených státech amerických. V roce 1990 se se dvěma páry plic, dvěma mozky a každá se svým vlastním srdcem, narodila dvojčata, která i přes svůj handicap dokážou žít spokojený život. Orgány horní poloviny těla má z většiny každá dívka své. U pupku a těsně pod ním ale dochází ke sdílení orgánů. Jedinou výjimkou je mícha. Proti rozdělení v tomto případě byli nejenom lékaři, kteří nevěřili v pozitivní výsledek operací. Za jedno s nimi byli i rodiče, kteří se obávali, že by se kvalita života rozdělených dívek oproti současnosti velmi snížila.

Siamská dvojčata
Siamská dvojčata Eng a Čang Bunkerovi | Zdroj: Édouard Pingret / Creative commons, CC-BY

Narození italských bratrů přivedlo jejich otce do blázince

Siamská dvojčata jsou vždy jednovaječná. Nejedná se ale pouze o dívky, je známo také mnoho dvojčat mužského pohlaví. Mezi ně se řadí nejenom bratři Bunkerovi. Dalšími dvojčaty se srostlým tělem tentokrát italského původu jsou v 19. století narození Giacomo a Giovani Battista Tocci. Ti se narodili se dvěma hlavami, krky i srdci. Jejich hrudní koš se rozděloval v oblasti šestého žebra. Dohromady měli bratři čtyři paže a dvě nohy. Také dva žaludky, čtyři plíce, dvě bránice a společné tlusté a tenké střevo. Pozoruhodné bylo, že oba z bratrů dokázali ovládat pouze jednu nohu. Pokud tak chtěli chodit, museli spolu vědomě spolupracovat.

Rok narození těchto bratrů není přesně znám. Je ovšem známo, že při narození měli dohromady jednu pupeční šňůru i placentu. Když krátce po porodu otec viděl své dva syny spojené k sobě, byl okamžitě umístěn do blázince, kde zůstal po dobu několika týdnů. Když se z šoku vzpamatoval, ihned začal spřádat plány o představení svých synů světu. Nejdříve se přesunuli do Turína, odkud pokračovali do dalších částí světa. V děsivých show budili pozornost veřejnosti stejně jako u lékařů. Někteří tvrdili, že jejich život nebude mít dlouhého trvání. Jiní lékaři jim naopak předpovídali dlouhý život. Rok jejich úmrtí není přesně znám. Jako mladí ale rozhodně neumřeli.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama