Konzultační hodiny na univerzitě v Řezně provádějí zvířata. Poptávka je vysoká

Konzultační hodiny na univerzitě v Řezně provádějí zvířata. Poptávka je vysoká

Foto: Ilustrační snímek od IgorVetushko / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Aby pomohly studentům zvládat stres ze studia, konají se každý čtvrtek na univerzitě v bavorském Řezně speciální konzultační hodiny, během kterých si mohou studenti zahrát a pomazlit se s vycvičenými psy. Tato nabídka, která má za cíl poskytnout rovnováhu během stresujícího studentského života a zabránit vyhoření, je mezi studenty velmi populární.

Alternativní konzultační hodiny probíhají s tříletým australským ovčákem jménem Aljosha, jehož trenérkou je Silke Schwormová. Aljosha je velmi temperamentní pes, takže jeho největším úkolem je zůstat v klidu během „sezení“. Schwormová používá různé triky, aby Aljošu nalákala na tréninky, napsal bavorský web Merkur.de na základě informací bavorské rozhlasové stanice Bayerischer Rundfunk, na jejímž webu je reportážní video z jednoho sezení.

Silke Schwormová se rozhodla nabídnout univerzitě v Řezně konzultační hodiny s pomocí zvířat na základě vlastních zkušeností se stresujícím univerzitním životem. Jejím cílem je nabídnout studentům „chvíli odpočinku a úsměv na tváři“. Projekt začal během pandemie koronaviru. Od té doby se studenti mohou na dvě hodiny zastavit u profesorky a jejího zvířecího týmu. Podobný koncept již existuje na berlínském letišti.

Universität Regensburg představuje na svém webu i česká Karlova univerzita, a to Odbor zahraničních vztahů Univerzity Karlovy, takto: „Je to mladá a moderní univerzita, jež původně vznikla jako malá a regionální, avšak postupně se rozvinula do mezinárodně angažovaného centra pro vědu a výzkum, zejména v oblastech přírodních věd či IT. Samozřejmě to však není to jediné, co univerzita nabízí. Jedenáct fakult pokrývá široké spektrum oborů, v rámci partnerství s Univerzitou Karlovou zde mohou zažít prima Erasmus studenti filozofie, práva, lékaři, přírodovědci a zvlášť významným partnerem je univerzita v Řezně pro Katolicko-teologickou fakultu - není bez zajímavosti, že zde jako profesor působil i bývalý papež Benedikt XVI.“

Jako vystudovaná cvičitelka psů zná Silke výhody chlupatých čtyřnohých přátel a relaxační účinek, který mají na vystresované lidi. Zpráva o nabídce se rozšířila mezi studenty a poptávka je velice vysoká.

Reklama

Během setkání se studenty používá Silke Schwormová různé pomůcky, nejlákavější je však sáček na pamlsky, který slouží jako signál pro psa. Je důležité, aby pes nebyl zmaten pokyny od několika studentů najednou. Studentka Franziska Hinterederová, účastnice „terapií“, se již s postupy dobře obeznámila a učí se dávat Aljoshovi konkrétní povely. Pro mnoho studentů je kontakt se psy velmi relaxační a umožňuje jim odreagovat se od každodenních povinností.

Sezení jsou na zdejší univerzitě organizována tak, aby byla pro psy příjemná. V místnosti je vždy přítomno pouze pět studentů a pes je v místnosti maximálně půl hodiny, aby se poté mohl proběhnout venku na pozemku školy. Tato přímá interakce mezi člověkem a psem pomáhá budovat bližší kontakt. Studenti jsou z takové možnosti nadšeni a mnozí si ji oblíbili jako způsob relaxace a prostředek proti stresu. Tříletý Aljosha se stal oblíbeným společníkem mnoha zdejších studentů.

Kromě Aljoshi se nedávno ke studentům přidal italský vodní pes Pheobe s trenérkou Kathrin Schopkaovou. Fenka byla stejně jako Aljosha také speciálně vyškolena a byla testována na vhodnost pro konzultace.           

Reklama
Zdroje článku:
Reklama