Aby se lidé neotrávili, vyrábělo SSSR trojhranné skleněné lahve

Aby se lidé neotrávili, vyrábělo SSSR trojhranné skleněné lahve

Foto: Jan Šebek / Midjourney

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Proč byly v Sovětském svazu vyráběny trojúhelníkové skleněné lahve a co v nich bylo obvykle k nalezení? Pojďme si říci o tom, jak mohl design sloužit nejen estetice. Povíme vám, jak tyto sovětské lahve s octovou esencí chránily zdraví a životy mnoha lidí jen díky svému tvaru.

Sovětský průmysl vytvořil za svoji éru řadu velmi neobvyklých produktů, které se dnes již z různých příčin nepoužívají. Mnoho lidí zná například zvláštní pyramidové balení mléka, ale v SSSR existovaly i trojúhelníkové skleněné lahve. Tyto lahve nebyly až tak běžné a sloužily pro konkrétní typ kapaliny. Pojďme se podívat na to, proč vlastně byly tyto „trojhrany“ vytvořeny.

2. polovina 20. století

Ve druhé polovině 20. století bylo v Sovětském svazu (SSSR) běžné vidět takovéto trojúhelníkové skleněné lahve, které byly určeny pro uchovávání octové esence. Tento koncentrovaný roztok kyseliny octové je velmi nebezpečný a může způsobit vážné popáleniny, nebo dokonce smrt při nesprávném použití.

Tento unikátní tvar láhve nebyl náhodný. Byl záměrně navržen tak, aby byl snadno rozpoznatelný nejen vizuálně, ale i na dotek. To znamená, že i v naprosté tmě by člověk okamžitě poznal, že se jedná o něco, co by neměl konzumovat. Tento bezpečnostní prvek (tvar lahve) byl zvláště důležitý v domácnostech, kde by mohl být tento produkt snadno zaměněn za něco méně nebezpečného.

trojhranná láhev SSSR

Trojhranná láhev SSSR | Zdroj: Jan Šebek / Midjourney

Proužky na láhvi

Kromě toho byly na rozích těchto trojúhelníkových lahví odměrné proužky. Tyto proužky byly navrženy tak, aby pomáhaly při ředění koncentrované octové esence na běžný stolní ocet. Každý malý proužek na okraji lahve reprezentoval 0,1 litru, zatímco každý velký proužek reprezentoval 0,5 litru. Tímto způsobem bylo možné snadno a bezpečně manipulovat s touto nebezpečnou látkou.

Tento bezpečnostní prvek (trojhranný tvar lahve) byl zvláště důležitý

Celkově tedy design těchto trojúhelníkových lahví nebyl jen estetickou volbou, ale měl jasnou a důležitou funkci. Zajišťoval, že lidé snadno rozpoznají a správně používají potenciálně nebezpečnou látku, což bylo v kontextu sovětského průmyslu a domácností velmi důležité.

Reklama
Zdroje článku:
Autorský text, rbth.com
Reklama