Líbáte se se sestřenicí? Islandská aplikace vás upozorní, pokud je objekt vaší touhy příbuzný

Líbáte se se sestřenicí? Islandská aplikace vás upozorní, pokud je objekt vaší touhy příbuzný

Foto: olegbreslavtsev / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Riziko, že se Islanďané omylem vyspí se svým příbuzným, je zřejmě natolik vysoké, že ospravedlňuje vytvoření aplikace pro chytré telefony, která tomu má zabránit. Ostatně její slogan to avizuje jasně: „Vlezte do aplikace dřív, než do postele“.

Island není velká země. Většina Islanďanů pochází ze severských a keltských osadníků, kteří na ostrov začali přicházet někdy v letech 700 až 800, a jen nemnoho jiných národností se k nim přidalo. Zhruba dvě třetiny z 320 000 obyvatel žijí v hlavním městě Reykjavíku a jeho okolí, takže je velká pravděpodobnost, že s většinou lidí, které potkáte na ulici, jste přinejmenším nepříliš vzdáleně příbuzní. Nebo dokonce s někým, koho potkáte v baru a s kým půjdete domů, uvedl před deseti lety BBC.

Příjmení nevyjadřuje příbuznost

Kromě malého počtu obyvatel je částečným problémem i to, že islandská příjmení neodrážejí příbuznost. Ani patronymické (odvozené od křestního jména otce), ani patronymické (odvozené od křestního jména matky), místo toho se křestní jméno otce každého člověka stává příjmením dítěte. Každá nová generace má zcela jiné jméno než generace předchozí. Bratranci, sestřenice, tety, strýcové, neteře, synovci - ti všichni mohou mít zcela odlišná jména.

„Vlezte do aplikace dřív, než do postele“ - Slogan aplikace Islendiga

Řešení tohoto problému?

Vývojáři ze Sad Engineers Studios vytvořili aplikaci pro Android, která se snaží ušetřit případná neuvěřitelně trapná odhalení v budoucnu tím, že si věci ujasní hned. Jako zdroj využívá Íslendingabók, on-line genealogickou databázi, která obsahuje záznamy o více než 720 000 Islanďanech, a to až 1 200 let nazpět, přičemž využívá co nejvíce záznamů (církevní dokumenty, informace ze sčítání lidu atd.).

Jednoduchou myšlenkou je tyto záznamy lidem snadno zpřístupnit, aby mohli zjistit, s kým jsou příbuzní. Nejlepší funkce je však vyhrazena pro případ, kdy se setkají dva, kteří mají aplikaci - oba vytáhnou své chytré telefony a „bömp" (narazí) do nich společně. Pokud mají společného prarodiče, aplikace vyvolá upozornění, že rozhodně není v pohodě jít s touto osobou dál než k podání ruky. Funkce se nazývá „Sifjaspellsspillir" neboli „Incest Spoiler" (tzv. kaziincest).

Aplikace zvítězila v soutěži o nejlepší využití tzv. is webu, jak píše islandský deník News of Iceland, který „Incest Spoiler" popisuje jako „cennou funkci", která zabrání situaci, kdy „někdo s někým jde do všeho po hlavě a později na něj narazí na rodinném setkání". A deník dodává, že o této situaci „slyšel (nebo ji zažil) každý".

Reklama

Aplikaci si pár dní po spuštění v roce 2013 stáhlo téměř 5 000 uživatelů a její tehdejší hodnocení „4,6 z pěti svědčí o tom, že uspokojuje touhu, kterou Islanďané zjevně pociťují“. Přinejmenším jeden uživatel však v té době napsal recenzi, ve které litoval špatného načasování: „Kdybych ji měl dřív, možná bych nejel domů s tetou".

Jistě, celé lidstvo pochází ze společného předka, takže technicky vzato jsme všichni vinni tím, že jsme se s nějakým příbuzným spustili. Mnoho slavných a uznávaných lidí v historii skončilo v manželství se svými přímými bratranci a sestřenicemi, například HG Wells nebo Albert Einstein - i když osud (a rodokmen) Karla II. Španělského by měl být pro nás všechny varováním před zdravotními důsledky příbuzenského křížení, napsal tehdy BBC.

Reklama
Reklama