Don Ciccio a Lucky Luciano vymysleli, jak vyrábět a pašovat drogy ze Sicílie. Ta se tak stala hlavní drogovým centrem

Don Ciccio a Lucky Luciano vymysleli, jak vyrábět a pašovat drogy ze Sicílie. Ta se tak stala hlavní drogovým centrem

Foto: Stanislaomorganti / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Významní mafiánští bossové Don Ciccio a Lucky Luciano vytvořili a řídili celosvětový trh s drogami. I dlouho po jejich smrti je v mnoha oblastech stále cítit jejich obrovský vliv.

Kdo byl Don Ciccio

Don Ciccio byl italský mafiánský boss, který měl vliv na Sicílii v průběhu 20. století. Jeho pravé jméno bylo Francesco Riina, narodil se v roce 1891 na Sicílii a byl členem místní mafiánské organizace. Don Ciccio byl také inspirací pro fiktivní postavu stejného jména ve filmu „Kmotr II“, kterou ztvárnil herec Giuseppe Sillato. Don Ciccio byl známý svou krutostí a byl považován za jednoho z nejnebezpečnějších mafiánských bossů v Itálii. Byl podezřelý z mnoha zločinů, včetně vražd, vydírání a pašování drog. Za své zločiny byl v roce 1969 zatčen a odsouzen k doživotí, ale o rok později, 30. prosince 1970, ve vězeňské nemocnici v italském Miláně na následky nemoci zemřel. 

Kdo byl Lucky Luciano

Lucky Luciano byl významný americký gangster italského původu a jedna z nejvýznamnějších postav americké mafie v první polovině 20. století. Jeho skutečné jméno bylo Salvatore Lucania a narodil se v roce 1897 v Sicilské Messině. Lucky Luciano se proslavil tím, že reformoval organizaci mafie v New Yorku a vytvořil moderní strukturu s několika rodinami, které řídil. 

V roce 1936 byl Luciano zatčen a obviněn z provozování prostituce. Podle různých zdrojů byl odsouzen na 30 až 50 let vězení. Během druhé světové války však Luciana oslovila americká vláda a nabídla mu dohodu výměnou za spolupráci.

Luciano souhlasil, že využije svých kontaktů v mafii a poskytne americké vládě informace, a nakonec byl v roce 1946 propuštěn z vězení a deportován do Itálie, kde strávil zbytek života a nadále se podílel na trestné činnosti a pokračoval ve stycích s americkou mafií. Luciano zemřel na infarkt v italské Neapoli 26. ledna 1962 ve věku 64 let.

Palermo
Palermo | Zdroj: Camelia.boban / Creative commons, CC-BY-SA

Spolupráce Don Ciccia a Lucky Luciana

Tito dva mafiáni spolupracovali na různých trestných činnostech, nejznámější je vytvoření a rozšíření sítě obchodníků s drogami, která řídila výrobu a distribuci heroinu a kokainu ze Sicílie do celého světa. Tyto obchodní sítě byly velmi výnosné a umožnily oběma mužům získat velké bohatství. Luciano a Don Ciccio byli známí svou bezohledností a ochotou použít k dosažení svých cílů násilí. Na druhou stranu měli neuvěřitelné organizační schopnosti a podařilo se jim vytvořit a udržovat rozsáhlé zločinecké sítě.

Navzdory jejich úspěšné spolupráci však existovalo mezi oběma muži také jisté napětí. Zejména Lucianovi údajně velmi vadila tendence dona Ciccia jednat na vlastní pěst a rozhodovat sám, aniž by dané záležitosti s Lucianem konzultoval. Jejich spolupráce však byla v mnoha ohledech úspěšná a pomohla upevnit jejich pozice ve světě organizovaného zločinu. Dopad jejich spolupráce je dodnes cítit v přetrvávající přítomnosti italské a americké mafie i v celosvětovém obchodu s drogami.

Reklama
Reklama