Čtyřnohá dívka z Texasu: Tuto přezdívku si vysloužila Myrtle Corbinová narozená 12. 5. 1868

Čtyřnohá dívka z Texasu: Tuto přezdívku si vysloužila Myrtle Corbinová narozená 12. 5. 1868

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jinak zdravé a prosperující miminko se totiž narodilo se čtyřmi dolními končetinami. Lékaři malé holčičce nedávali mnoho šancí na delší přežití.

Malé šance na přežití

Rodiče šokovaní anomálií museli přijmout tuto situaci jako nezvratný fakt, se kterým se nedá nic dělat. V dnešní době, kdy je lékařství už na zcela jiné úrovni, by bylo vysoce pravděpodobné chirurgické řešení.

Šikovná čtyřnohá holčička 

Matce Myrtle se v děloze vyvíjela dvojčata, ovšem s druhého dvojčete zůstala pouze zdeformovaná část těla od pasu dolů vrostlá do Myrtle. Všechny čtyři nohy nebyly zdaleka stejné, prostřední byly krátké a nevyvinuté, na chůzi zcela nepoužitelné a navíc pouze se třemi prsty. Myrtle s nimi ovšem dokázala hýbat. Zdravou měla pouze svojí levou nohu, pravá byla stižena syndromem koňské nohy. Žádný z dalších sourozenců Myrtle se s podobným postižením nenarodil. Myrtle, až na své čtyři nohy, byla jinak šikovná a prosperující holčička. Celé široké okolí bylo na ni zvědavé a rodiče ji za malý obnos předváděli, dokonce jí otec vyrobil vlastní propagační plakáty. Fotografie malé čtyřnohé sedící holčičky lidi fascinovala a za předvedení děvčátka rádi zaplatili.

Cirkusová šoumenka

Od 13 let našla Myrtle své uplatnění v cirkuse u PT Barnuma a později u Ringling Bros a Coney Island. Na fotce z tohoto období je vidět dívku, která svůj handicap nijak neskrývá, všechny čtyři končetiny odhaluje zpod vykasané sukně, a dokonce má i nevyvinuté nohy oblečené do pruhovaných podkolenek a příslušně velikých šněrovacích bot. V cirkuse díky jejímu šoumenství popularita rychle rostla a Myrtle si dokázala vydělat až 450 dolarů týdně, což byly v té době nemalé peníze.

Myrtle Corbinová
Myrtle Corbinová | Zdroj: Public domain, Wikimedia commons

Rodinný život a mateřství

Nehledě na svůj handicap navázala vážnou známost a už v 19 letech se provdala za lékaře Clintona Bicknella. V té době také opustila své cirkusové angažmá a začala se věnovat rodině. Rozená bojovnice se ničeho nezalekla, dokázala se plnohodnotně postarat o domácnost i o manžela a zanedlouho také otěhotněla. Kvůli zdravotním komplikací skončilo první těhotenství bohužel interrupcí. Lékaři byli vůbec k jejímu možnému mateřství skeptičtí, ovšem netrvalo dlouho a Myrtle opět otěhotněla a porodila zdravého potomka. Od pasu dolů byly všechny její orgány zdvojené, měla dvě vagíny a dvě dělohy, oba páry pohlavních orgánů byly plnohodnotné a menstruovaly ve stejnou dobu.  Za svůj život porodila celkem pět zdravých dětí, bez podobného handicapu, kterým sama trpěla. Stala se matkou čtyř dcer a jednoho syna. Těhotenství dokonce probíhala v obou dělohách. Tři děti přivedla na svět z jednoho pohlavního ústrojí a dvě ze druhého.

Návrat k cirkusu

Koncem devatenáctého století rodina farmařila v texaském Cleburne City, finančně se jim ale příliš nedařilo. Myrtle se tudíž ve svých 41 letech vrátila na šest let opět k vystupování s cirkusem.

Reklama

Onemocnění a smrt

Pouhých pár měsíců před uvedením antibiotik, se do pravé nohy Myrtle dostala streptokoková infekce a nemoc kvůli nemožnosti léčby skončila pro tuto statečnou a jedinečnou ženu smrtí. Na to, že lékaři nedoufali při narození malé Myrtle v její dlouhý život, zemřela v 59 letech, přesto mohla být na světě tato bojovnice o několik let déle, kdyby infekce o pár měsíců počkala.

Rodina dostala dokonce nabídky o odkoupení jejího těla, ovšem jediným zájmem pro ni bylo, aby se po smrti Myrtle dočkala klidu a nebyla předmětem senzace a výzkumů. Z obavy před vykradením hrobu a odcizením ostatků byl její hrob zalit betonem

Reklama
Reklama