Chang a Eng Bunkerovi: Nejplodnější siamská dvojčata historie dokázala díky své anomálií vydělat jmění

Chang a Eng Bunkerovi: Nejplodnější siamská dvojčata historie dokázala díky své anomálií vydělat jmění

Foto: Wellcome Collection gallery / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jako byla na českém území známá siamská dvojčata Roza a Josefína, ve světě popularitu získali bratři Chang a Eng Bunkerovi. Ti se v dospělosti dokázali proslavit po celém světě. A právě po nich dvojčata narozená s jedním tělem dostala název siamská.

Matka děti neprodala, ty se tak do světa vydaly až jako dospělé

Chang a Eng se narodili v roce 1811 na území dnešního Thajska. Roztomilá miminka ale měla jednu anomálii. A sice společná játra. Ta byla spojena v místě, kde dochází ke spojení hrudní kosti.  I přesto, že vyrůstali pouze s matkou v poměrně chudých podmínkách, z nějakého záhadného důvodu je matka nikdy neprodala. Ne proto, že by neměla příležitost. Když bylo dvojčatům 13 let, objevil je britský obchodník Hunter. Ten jimi byl natolik okouzlen, že je chtěl koupit a následně odvézt za hranice. Tento obchod mu ale nevyšel. Matka Changa a Enga jej odmítla uskutečnit.

A tak po smrti otce i nadále sama vychovávala dvojčata a jejich sourozence v nicotných podmínkách. A to až do jejich plnoletosti. Poté se bratři Bunkerovi rozhodli vydat do Evropy a Ameriky. Během té doby byli sledováni těmi nejlepšími doktory na světě. Nejen ti z nich byli naprosto konsternováni. Lidem se při pohledu na dvojčata tajil dech. Kdekoliv se objevili, tam je chtěl vidět i ten, kdo neměl peněz nazbyt.

Za léta vystupování nabyly velkého jmění

Bratři v životě nebyli nijak omezováni. Dokonce měli velmi vyvinutý smysl pro obchod. Po třech letech vystoupení, která organizovali manažeři, se rozhodli vydat na sólovou dráhu. Tušili totiž, že byli spíše zneužíváni. A tak se stalo, že byli bratři velmi dobře placeni. Během deseti let si dokázali našetřit nemalé množství peněz, za které si v Severní Karolíně postavili dům. Velkou zálibu měli také v otroctví. Domů si koupili hned několik otroků. Možná si tak dokazovali svou sílu, možná jen chtěli investovat vydělané peníze.

Oženili se a stali se nejplodnějšími siamskými dvojčaty historie

Lidé v okolí si na ně postupem času zvykli. Peníze jsou mocnou čarodějkou. A tak si bratři našli i manželky. I přesto, že žili v jednom těle, každý z nich měl jinou vyvolenou. Vybrali si sestry Sarah a Adelaide Yatesovy. To ale přineslo nejeden problém. Dokud žili bratři svým samotářským životem na farmě, lidé je akceptovali. Po sňatku se ale pravidelně stávali tématem k pomluvám a ošklivým článkům v novinách. I rodina sester si, než se situace uklidnila, po sňatku dívek vytrpěla své.

Časem se lidé začali věnovat zajímavějším tématům. Rodina dvou siamských bratrů a dvou sester, které se staly jejich manželkami, v tichosti žila na své farmě. Zde obě ženy dohromady porodily 21 zdravých dětí. Bratři se tak stali rekordmany, coby siamská dvojčata, která dokázala zplodit nejvíce dětí. Chang a Adelaide měli 10 dětí. Sarah Engovi porodila o jedno dítě více. V Severní Karolíně tato netradiční rodinka žila ve dvou domech. Vždy po třech dnech se otcové v jednom těle přesunuli z jedné rodiny do druhé.

Reklama

Zazvonil zvonec a pohádky byl kvůli nemoci konec

Kdyby ale rodině nezačaly docházet peníze, všechno by mohlo skončit jako pohádka. Během občanské války se ale bratři rozhodli opětovně vydat na cesty a vydělat peníze, které rodině chyběly. Spolu s několika syny cestovali po světě. A to až do té doby, kdy v roce 1870 Changa postihla mozková příhoda. Ochrnutí a sklony k alkoholismu zapříčinily, že Chang v roce 1874 zemřel. I přesto, že se jeho bratr Eng do té doby těšil dobrému zdraví, přežil svého bratra pouze o dvě hodiny.

Přívlastek siamská získala dvojčata právě po těchto bratrech

Bratři Eng a Chang jsou dodnes považováni za jedny z nejznámějších siamských dvojčat světa. Byli to právě tito bratři, po kterých se dnes všechna dvojčata srostlá určitou částí těla k sobě nazývají siamskými. A to podle oblasti, ve které se v roce 1811 narodili.

Reklama
Reklama