KVÍZ: Nejslavnější bitvy na našem území. První velké konflikty u nás probíhaly již v 7. století

KVÍZ: Nejslavnější bitvy na našem území. První velké konflikty u nás probíhaly již v 7. století

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V našich dějinách jsme měli to štěstí, že se ty největší a nejkrvavější bitvy zpravidla odehrávaly za našimi hranicemi. Přesto však má naše území v rámci evropských i světových konfliktů co nabídnout.

Bojovalo se už od roku 626

První bitvy na území Čech se odehrály ještě za dob Slovanů. V 7. století na ně útočili zejména Avaři. Franskému kupci Sámovi se však tyto kočovné národy podařilo v roce 626 odrazit. Přisuzuje se mu tak první významné vítězství v samotném srdci Evropy.

Vyvraždění Slavníkovců

V průběhu raného středověku došlo k celé řadě válečných konfliktů. Symbolickým vyvrcholením této éry pak bylo neslavné vyvraždění rodu Slavníkovců. K boji došlo roku 995 v Libici nad Cidlinou, kde se s tímto rodem střetlo vojsko Boleslava II. V důsledku konfliktu pak byly Libice kompletně vyvražděny.

Bitva na Moravském poli

Ani vrcholný středověk nebyl na významné bitvy nijak skoupý. Ještě před nástupem husitů se přitom odehrála poblíž Břeclavi slavná Bitva na Moravském poli. K tomto litému boji došlo v roce 1278, a účastnila se jej celá řada evropských vojsk. Na jedné straně stála armáda Rudolfa I. Habsburského, který se utkal proti silám Přemysla Otakara II. Ten na Moravském poli nakonec nedokázal zvítězit, což jej stálo život.

Vítkov a Vyšehrad

Při zmínce o středověkých konfliktech v Čechách se téměř každému vybaví postava legendárního vojevůdce Jana Žižky. Ten v rámci svého husitského tažení vybojoval celou řadu bitev na našem území. Příkladem za všechny budiž spory z roku 1420. Ty se odehrály ve snaze vymanit se ze spárů Zikmunda Lucemburského, který si nárokoval své právo na český trůn. Bitvy na Vítkově a pod Vyšehradem se staly legendární zejména díky Žižkově strategii a špičkovém vedení svých vojsk.

Svědkem bitvy byla i Bílá hora

Dalším významným datem pro české konflikty byl rok 1620. Zde se dne 8. listopadu střetla vojska českých stavů s armádami katolíků. Přestože bitva údajně trvala sotva dvě hodiny, významně ovlivnila vývoj českých dějin na celá nadcházející staletí.

Ani po třicetileté válce spory neustaly

Válčit se v Čechách jen tak nepřestalo. Začátkem 19. století se nedaleko Slavkova u Brna odehrála slavná bitva tří císařů, kde válčil i Napoleon Bonaparte. V rámci I. světové války pak vstoupil do dějin konflikt u Zborova. To jsou však jen některé z mnoha bitev, které zanechaly na české zemi jizvy a šrámy sahající hluboko k jejím samotným základům.

Reklama
Reklama