Země obdržela zprávu z hlubokého vesmíru. Ze vzdálenosti 16 milionů kilometrů

Země obdržela zprávu z hlubokého vesmíru. Ze vzdálenosti 16 milionů kilometrů

Foto: fotographic1980 / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Obsah zprávy není vůbec důležitý, ale zdroj zprávy, která dorazila na Zemi prostřednictvím laserového paprsku, je od Země vzdálen 40krát více než naše přirozená družice Měsíc.

Jednoho dne ve vzdálené budoucnosti budou lidé žít a pracovat na planetě Mars, podle velkolepé vize v oblasti vesmírného cestování. Nejpozději v té době by mělo být datové spojení mezi Zemí a Marsem lepší než dnes, kdy na rudé planetě působí pouze robotičtí výzkumníci, informoval server Merkur.de. Aby se k tomu dopracovala, vyslala americká vesmírná agentura NASA do vesmíru experimentální zařízení, který nyní poprvé odeslal data na Zemi - ze vzdálenosti 16 milionů kilometrů.

Doposud se ke komunikaci se vzdálenými kosmickými sondami nebo rovery na Marsu používaly rádiové vlny. Vyšší světelné frekvence - například blízké infračervené - by však mohly zvýšit šířku pásma, a tím i rychlost komunikace. To je myšlenka experimentu „Deep Space Optical Communications" (DSOC), který cestuje do vesmíru na kosmické sondě NASA nazvaného „Psyche". Psyche je na cestě k trojským asteroidům planety Jupiter, takže se bude pohybovat velmi daleko od Země.

Vesmír – Země: NASA posílá laserový paprsek

Dne 14. listopadu experiment DSOC poprvé navázal kontakt se Zemí a ze vzdálenosti téměř 16 milionů kilometrů vyslal na Haleův teleskop v Kalifornii (Observatoř Palomar) laserový paprsek v blízké infračervené oblasti s testovacími údaji. 16 milionů kilometrů - to je přibližně 40násobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Optická komunikace na větší vzdálenost nebyla dosud nikdy testována. „Byla to velká výzva a čeká nás ještě hodně práce, ale po krátkou dobu jsme byli schopni data odesílat, přijímat a dekódovat," zdůrazňuje vedoucí provozu DSOC Meera Srinivasanová.

Cílem projektu je demonstrovat zachování přenosu dat s vysokou šířkou pásma v různých vzdálenostech od Země. V budoucnu by tato technologie měla umožnit „odesílání vědeckých informací, snímků s vysokým rozlišením a videoproudů na podporu dalšího velkého kroku lidstva: Vyslání lidí na Mars," vysvětluje Trudy Kortesová, ředitelka technologických demonstrací v NASA.

40krát Země – Měsíc: Laser letí takto daleko

Během příštích dvou let experiment DSOC předvede rychlost přenosu dat, která je desetkrát až stokrát vyšší než u nejmodernějších radiofrekvenčních systémů používaných dnešními kosmickými loděmi, uvádí Nasa. To by mělo pomoci budoucím průzkumným misím a umožnit použití vědeckých přístrojů s vyšším rozlišením.

Reklama

Jason Mitchell, ředitel divize pokročilých komunikačních a navigačních technologií společnosti NASA, je nadšen a říká: „Optická komunikace je přínosem pro vědce a průzkumníky, kteří od svých vesmírných misí očekávají stále více, a umožní lidem zkoumat vesmír. Více dat znamená více objevů."

Snímky Marsu ve vysokém rozlišení

Optická komunikace na kratší vzdálenosti - na oběžné dráze Země nebo ze Země na Měsíc - již byla testována dříve. Ve srovnání s testem v hlubokém vesmíru má aplikace na krátké vzdálenosti rozhodující výhodu: je tak rychlá, že se cíl laserového paprsku téměř nepohne.

V nejvzdálenějším bodě sondy „Psyche" od Země však bude laserovému paprsku trvat přibližně 20 minut, než dosáhne svého cíle. Sonda i přijímač na Zemi se již dávno přesunou na jiné místo. Tyto pohyby je třeba vzít v úvahu. Při prvním testu 14. listopadu potřeboval laser k cestě od sondy k přijímači jen asi 50 sekund, přiblížil zajímavý experiment server Merkur.de.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama