Odpovězte ano, nebo ne a otestujte se v našem jednoduchém kvízu o všeobecných znalostech

Odpovězte ano, nebo ne a otestujte se v našem jednoduchém kvízu o všeobecných znalostech

Foto: BrianAJackson / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hlavní města i největší či nejmenší státy jsou jakýmsi základem, který by měl tvořit naše všeobecné informace. Jak jste na tom s nimi vy? Vyzkoušejte to v našem kvízu. Uvidíte, zda potřebujete doplnit znalosti, nebo jste naopak profíky napříč různými obory.

Vatikán má nejméně obyvatel a je i nejmenším státem

Vatikán, jehož oficiálním názvem je Městský stát Vatikán, je vnitrozenským státem uvnitř města Řím, který je celý obklopen Itálií. Protože má méně než jeden tisíc obyvatel, patří mu první místo v kategorii nejmenších států na světě. K tomu dopomáhá i jeho rozloha 49 hektarů.

Vatikán vznikl v roce 1929

Dříve se jednalo o takzvaný papežský stát. V roce 1929 ale došlo k podepsání nové smlouvy s názvem lateránská smlouva. Ty mezi sebou podepsaly italské království a Svatý stolec. Konkrétně Benito Mussolini a Pietro Gasparri. Došlo tak ke vzniku nového státu, kterým ale zanikl papežský stát fungující od roku 756 do roku 1870.

Hlavou státu je doživotně volený papež

Hlavou státu není prezident ani král, jak jsme tomu u mnohých států světa zvyklí. Jedná se o vůbec první zem, která je řízena doživotně zvoleným papežem. Stejně jako on i ostatní státní činitelé musí být součástí katolických duchovních. Nezáleží však na tom, jaké jsou národnosti. Vatikán svůj název získal podle místa, kde se nachází. A sice podle pomístního jména Vaticanus Mons, které v překladu znamená něco jako „pahorek věštců“.

Návštěvu Říma turisté spojují i s Vatikánem

Tento maličký stát každoročně navštěvuje tisíce turistů. Ti se nechávají zlákat především bazilikou svatého Petra, kde slouží mše samotný papež. Také se zde, konkrétně ve Vatikánské jeskyni, nachází 23 zesnulých papežů. Lákavá je i návštěva vatikánského muzea. Město ve městě či stát ve státě, jak je Vatikánu již po dlouhá léta přezdíváno, je skutečně velmi oblíbeným. A to nejenom pro věřící. 

 

Reklama
Reklama