Alexander Milton Ross aktivně bojoval proti očkování: Svými činy v 19. století způsobil nebezpečnou epidemii neštovic

Alexander Milton Ross aktivně bojoval proti očkování: Svými činy v 19. století způsobil nebezpečnou epidemii neštovic

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Proč očkovat proti neštovicím, když je možná prevence v podobě čistoty? Tuto myšlenku šířil Alexander Milton Ross, který v očkování viděl pouze peníze, které připadnou lékařům. Pojďme se podívat na jeho příběh.

Nejznámější kanadský aktivista

Alexander Milton Ross mohl být nevýrazným občanem kanadského města Montreal, avšak jednoho dne, znavený očkovací propagandou, nechal své názory být slyšet. Zastával názor, že místo očkování by se mělo volit přírodnějších metod, zejména dodržování určitých pravidel.

Známým se stal v roce 1885, kdy jeho řečnická síla přestala mít mezi. Spousta lidí mu uvěřila, že očkování je vlastně jed, na který zemřelo velké množství lidí.

Vyráběl letáky a následně je dával lidem v Montrealu. Také se spojil s novinami a časopisy. Následně založil svůj vlastní časopis, který se zabýval negativními důsledky očkování. Stál si pevně za svým – očkování je zlo a lidé, kteří se nechají očkovat, neskončí dobře.

Osobně tento časopis předával lidem a získal spoustu stoupenců, kteří mu bezmezně věřili. Vydával nejen v angličtině, ale také ve francouzštině, neboť spousta obyvatel měla francouzské předky.

Alexander Milton Ross vyráběl letáky proti očkování
Alexander Milton Ross vyráběl letáky proti očkování | Zdroj: alexskopje / Depositphotos

A když nastoupilo povinné očkování, občané se vzbouřili. Díky tomu povinné očkování schváleno nebylo. Nebo kvůli? Zanedlouho poté nastoupila epidemie.

Reklama

Ross zároveň prohlašoval, že neštovic by se lidé neměli bát. Argumentoval tím, že vláda a lékaři v lidech budí strach jen proto, aby se nechali naočkovat, a že očkování zapotřebí rozhodně není.

Jeho leták vyděsil velké množství lidí

Oznámení o škodlivosti očkování tehdy vyděsil celé masy lidí. Na letáku nechyběly informace (které však zřejmě byly vymyšlené, neboť uvedené číslo bylo krásně kulaté, a sice 20 000 lidí) o očkování během příštích 10 dnů. Také zdůraznil, že očkování umožní lékařům zbohatnout.

Nahoře na plakátu byla kresba matky s malým dítětem, přičemž matku drží policista a miminko je očkováno kostrou s černou kápí, která symbolizuje smrt. Policista navíc drží v ruce papír s nápisem Očkování proti nemocem, což je narážka na lékaře, který s očkováním začal a silně ho propagoval.

Jediná možnost, jak neonemocnět, je správná hygiena

Umývání rukou, udržování čistoty a víra jsou ty správné způsoby, jak se ochránit před neštovicemi – tedy dodržování striktních hygienických pravidel. Jak však dnes víme, neštovice jsou hlavně kapénková nemoc. To znamená, že se šíří vzduchem, tedy kontaktem mezi nemocným a zdravým člověkem. Dezinfekce může zpomalit dobu inkubace, ale ani ta nezabrání šíření nemoci.

Byl Alexander Milton Ross očkovaný?

V onom roce pandemie, v roce 1885, Ross vyjel z Montrealu a vlak, v němž jel, se ocitl v Ontariu. Během prohlídky byla zjištěna zajímavá věc – na jeho paži se našlo zranění, které odpovídalo vpichu po očkování. Byl tedy Ross očkovaný? Ono zranění bylo zjištěno nejen u něho, ale také u zbytku jeho rodiny. Každé dítě, které zplodil, bylo naočkováno.

A tak se traduje, že byl odpůrcem očkování slovním, ale ve skutečnosti se nechal očkovat. Až do konce života však šířil dezinformace ohledně očkování a jeho nástupci tak činí dodnes, například během covidové epidemie, která se odehrála před několika lety.

Reklama
Reklama