Vědci mají jasno: Takto zachrání jaderná exploze naši planetu před asteroidem

Vědci mají jasno: Takto zachrání jaderná exploze naši planetu před asteroidem

Foto: Andreus / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pravděpodobnost dopadu velkého asteroidu během našeho života je nízká, ale potenciální následky mohou být zničující. Dopady asteroidů jsou jednou z největších hrozeb pro Zemi, proto se experti snaží v případě nouze odvrátit kolizi pomocí jaderné bomby. Podívejte se, jak to chtějí udělat.

Tým vědců v USA poprvé podrobněji prozkoumal dříve abstraktní možnost ochrany Země před asteroidy pomocí atomové bomby. I když je asteroid starší a nepřesné označení těles, která se správně nazývají planetky, je stále často používané a většina lidí tyto vesmírné předměty zná: jsou to „malá pevná tělesa bez atmosféry obíhající po samostatných drahách kolem Slunce, jejichž velikost je natolik malá (max. stovky km), že je není možno označit jako planety a zároveň natolik veliká, že se nedá mluvit o kosmickém prachu či meteorech“.

Právě tato skupina vědců dospěla k jasnému závěru ohledně ochrany naší planety: s dostatečným předstihem pro varování a přesným výpočtem by mohlo být možné použít asteroid ke zničení jaderných hlavic. To píší vědci v aktuálním prosincovém vydání vědeckého magazínu The Planetary Science Journal. Až dosud byla myšlenka považována za kritickou, protože důsledky takové operace nebyly jasně pochopeny uvádí web Merkur.de.

Použití atomových bomb by mohlo ochránit Zemi před srážkou s asteroidy.

„V případě potenciálně katastrofického dopadu asteroidu [...] zůstává použití jaderného zařízení účinnou možností planetární obrany,“ píše tým ve svých zjištěních pro Lawrence Livermore National Laboratory,  Spojenými státy ameickými financované výzkumné a vývojové centrum v kalifornském Livermore. To je zejména případ, kdy se „jiná obranná opatření ukáží jako nedostatečná“. Pro úspěšné použití musí být však splněn jeden důležitý předpoklad: správný výpočet.

Aby bylo možné přesně vypočítat, jaké účinky by měla jaderná zbraň použitá proti asteroidům, vyvinuli vědci pod vedením vědkyně Mary Burkeyové sofistikovaný model. Cílem je do nejmenších detailů fyzicky nasimulovat, jak záření za různých okolností proniká asteroidem a jaká z toho plyne „ablace (ubývání) materiálu“.

Použití jaderné zbraně by tedy mohlo vyvolat tak velký ,výbušný nápor´, že se asteroid vychýlí ze svého kurzu – směrem k Zemi – a část se vypaří. „Model zahrnuje řadu možných výchozích podmínek pro misi,“ pokračuje zpráva.

Reklama

Výzkumný tým chce záchranný model dále rozšiřovat.

Vedoucí týmu Mary Burkeyová o výsledcích napsala: „Pokud budeme mít dostatek času na varování, mohli bychom potenciálně odpálit jaderné zařízení a poslat ho miliony kilometrů daleko na asteroid, který se blíží k Zemi." Model má však háček, jak přiznává sám tým. Ve studii pracovali s obecnými materiály podobnými asteroidům. V budoucnu by je bylo třeba propojit s „podrobnějšími reprezentacemi složení asteroidů a komet". Jinými slovy, je třeba shromáždit více údajů o asteroidech.

Nový model představuje dosud druhé řešení pro případ, že by se asteroid v určitém okamžiku řítil k Zemi. Na konci roku 2022 NASA poprvé zahájila misi „Dart“, ve které byla vesmírná sonda nasměrována k menšímu asteroidu. Srážka „vytlačila“ asteroid z jeho oběžné dráhy. Mise byla považována za převratný pokrok v tom, jak chránit Zemi před nárazem vesmírného tělesa. 

Reklama
Reklama