Kultura mlčení ve finských věznicích: Násilné zločiny se zde nedaří vyšetřit

Kultura mlčení ve finských věznicích: Násilné zločiny se zde nedaří vyšetřit

Foto: Gts / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Finové nejsou hrubí, jen jsou introvertnější než ostatní národy. Ve Finsku je velkou část roku zima a tma, což má vliv na jejich mentalitu. Docent Michael Berry z university v Turku říká, že mlčení a respekt jsou typické finské vlastnosti.

Finové dávají prostor ostatním, nemají moc rádi aktivní povídání a aktivní mlčení považují za důležitou součást běžného způsobu komunikace. Tyto vlastnosti může být těžké vysvětlit cizinci a jejich vysvětlení by Finům možná ani nepřišlo na mysl.

Pachatelé (ne)unikají

Nedostatek důkazů často brání vyřešení násilných trestných činů, které se stanou ve finských věznicích. Záběry z bezpečnostních kamer jsou rozčtverečkované a je obtížné rozpoznat, co se vlastně děje. Z šetření Yle vyplývá, že i závažné případy zůstávají nevyřešeny. Yleisradio Oy je finská veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost.

Prázdninový tábor dokáže napravovat

Otevřené věznice ve Finsku jsou „jako prázdninový tábor“, ale zdá se, že fungují. Spíše než na trestání vězňů se finské otevřené věznice zaměřují na rehabilitaci a přípravu na hladký návrat do společnosti. Vězni v severské zemi dostanou vlastní pokoje, přístup ke spoustě rekreace a jsou rychle přemístěni do otevřených věznic, aby se připravili na propuštění. Je to součást dlouhodobé politiky zaměřené ne na rozmazlování těch uvnitř, ale na zajištění, aby se nevrátili.

Otevřené Riihimäki

Věznice Riihimäki je hlavní nápravné zařízení v jižním Finsku, které se nachází ve městě Riihimäki. Jde o uzavřenou věznici s kapacitou 223 vězňů. Riihimäki je spolu s věznicí Turku jednou ze dvou věznic ve Finsku s nejvyšším stupněm zabezpečení.

Reklama

Viník nedopaden

Příkladem násilných trestných činů ve věznici je případ z Riihimäki z roku 2019, kdy vězeň napadl jiného vězně kovovou trubkou. Oběť udeřil nejméně 20krát a pokračoval v tom i poté, co oběť ztratila vědomí. Oběť byla ošetřena v nemocnici kvůli život ohrožujícím zraněním, ale násilník nebyl za tento čin nikdy odsouzen. Útok byl zachycen na záznamu bezpečnostních kamer.

Nekvalitní sledování

Důvodem, proč nedošlo k odsouzení, je kvalita kamerových záznamů. Zařízení používaná ve věznicích v zemi jsou nekvalitní, což nutí vyšetřovatele spoléhat se na očité svědky. Oběť dozorcům řekla, že v cele upadla a udeřila se do hlavy. Během předběžného vyšetřování se oběť odmítla k incidentu vyjádřit a podezřelý čin popřel.

Kultura mlčení zpomaluje vyšetřování

Jyri Paasonen, výzkumný pracovník z univerzity ve Vaase, také upozornil na špatnou technologii sledování ve věznicích. Podle Paasonenova výzkumu popisují zaměstnanci věznic bezpečnostní záběry jako „dva pixely, které do sebe šťouchají“, a chtějí lepší sledovací zařízení. Jeden ze zaměstnanců v průzkumu odpověděl, že „by si přál, aby věznice aktualizovaly svou techniku tak, aby ji bylo možné opravit, aniž by bylo nutné hledat náhradní díly v muzeu“.

Čas je proti důkazům

Kromě špatné techniky je základem nevyřešených trestných činů také pomalé předběžné vyšetřování. Někteří vězni nechtějí o zažívaném násilí mluvit, protože se obávají o svou bezpečnost. Tato kultura mlčení může velmi ztížit získání dostatečných důkazů o vydírání nebo násilí mezi vězni, aby policie mohla zahájit předběžné vyšetřování. Trvá-li zahájení předběžného vyšetřování dlouho, policie ztrácí možnost shromáždit důležité důkazy DNA.

Násilných trestných činů mezi vězni přibývá

V roce 2020 bylo ve finských věznicích zaznamenáno 143 případů násilných trestných činů mezi vězni. K vyhrožování násilím došlo 138krát. Policie obdržela celkem 82 trestních oznámení. Pouze 32 případů vedlo k vnitřním disciplinárním opatřením ve věznicích. Počet násilných trestných činů a trestních oznámení se zvýšil a počet hrozeb se oproti roku 2019 snížil. Nejvíce trestních oznámení vygenerovaly věznice Riihimäki a Turku. Statistiky uvádějí pouze incidenty, na které upozorní zaměstnanci věznic.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama