Jak se koronavirus podobá SARS, prasečí chřipce, zika viru a dalším epidemiím

Jak se koronavirus podobá SARS, prasečí chřipce, zika viru a dalším epidemiím

Foto: Michele Ursi / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nové ohnisko koronaviru vyvolalo obavy po celém světě, s více než 113 000 potvrzenými případy po celém světě. Pro některé epidemie koronaviru připomíná epidemie, které v paměti vyvolávaly paniku, včetně SARS, MERS, viru Zika a prasečí chřipky.

Jak přesně se tedy koronavirus podobá těmto epidemiím?

Jednak víme, že propuknutí koronaviru není tak smrtelné jako epidemie SARS z roku 2003, která zabila přibližně 10% z 8 098 potvrzených případů respiračních onemocnění. Zároveň je mnohem méně smrtelné než respirační syndrom na Středním východě, neboli MERS, který zabil asi 34% ze zhruba 2 500 potvrzených případů od prvního hlášení v Saúdské Arábii v roce 2012.

Obě tyto nemoci však byly mnohem obsáhlejší než COVID-19, což je nemoc způsobená novým koronavirem. Bylo potvrzeno více než 113 000 případů koronaviru a podle posledních údajů má úmrtnost 3,4%.

"Je mnohem rozšířenější než SARS a MERS. Nakazí se více lidí," řekla Aria Bendix, vedoucí vědecká reportérka pro Business Insider. "Ale zase méně lidí z těch lidí, kteří se nakazili, ve skutečnosti umírá."

zdroj: Johns Hopkins, CDC, WHO

Vypuknutí koronaviru je závažnější než vypuknutí H1N1 neboli prasečí chřipky v roce 2009. Tato nemoc infikovala na celém světě 700 milionů až 1,4 miliardy lidí, ale úmrtnost měla pouze 0,02%.

V letech 2015 a 2016 bylo podezření na onemocnění virem Zika více než 500 000, které vedlo k 18 úmrtím. Zika byla také spojena s vrozenou vadou. Je však důležité si uvědomit, že Zika se přenáší primárně komáry, zatímco koronavirus se šíří ústními tekutinami, jako jsou sliny nebo hleny.

Reklama

U tohoto koronaviru je důležité, aby si lidé zakrývali ústa, když mají kašel, nebo si zakryli svou tvář při kýchání, aby ji nerozšiřovali na jiné lidi.

I když nevíme, jak se bude ohnisko rozšiřovat, případy viru se v Číně, kde kmen vznikl, začaly snižovat.

"Případy koronaviru se snižují. Je zde nakaženo méně lidí. Pokud jiné země, jako jsou USA, Jižní Korea nebo Japonsko, mohou vynutit některá stejná opatření k omezení, mohli bychom brzy vidět také snížení."

Reklama
Zdroj článku:
businessinsider.com
Reklama