Kvíz: To všechno přinesl čas. Připomeňte si české hity 90. let

Kvíz: To všechno přinesl čas. Připomeňte si české hity 90. let

Foto: TV Nova

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V devadesátých letech nastala velká změna ve společnosti. Lidé se cítí svobodně. Mají pocit, že je najednou vše dovoleno. Někteří si ale s tou svobodou lámou hlavu. Textaři mají radost.

Důležitou významnou osobností na české hudební scéně je sympatický muž s krásným hlasem a zajímavými texty písní. Řeč je o českém zpěvákovi Janku Ledeckém. Tvorba z devadesátých let sestává například z hitů jakými jsou „Proklínám“, „Pěkná, pěkná, pěkná“, „Na ptáky jsme krátký“, „Promilujem celou noc“, „Skončil flám“, nebo  „Tina“. Sólovou dráhu se Janek Ledecký rozhodl odstartovat v roce 1992. Předtím byl frontmanem rockové kapely Žentour. Účinkoval také v muzikálu „Pěna dní“ v Divadle ABC v Praze. V roce 1997 získal cenu České Gramy.

Janek Ledecký zkomponoval svůj muzikál. Drama „Hamlet“ se odehrálo v pražském divadle Kalich. Premiéry se odehrály tři v roce 1999. Zaznamenáno bylo 700 repríz tohoto muzikálu. Slaví tedy nesmírný úspěch.

Ověřte si své znalosti o hitech z 90. let

Důležitou osobností české hudební scény je mimo jiné také zpěvačka Bára Basiková. Přispěla svým songem „Souměrná“, „Soumrak bohů“, „Nebem letí“ či „Veni Domine. Také se proslavila svou rolí Máří Magdalény v muzikálu Jesus Christ Superstar. Píseň „Co na tom je tak zlého?“ se zpívala i mimo muzikál. Bára Basiková v této roli excelovala jak výrazem pěveckým, tak i hereckým. V této roli se objevovala na pódiu celé čtyři roky.

Rockový zpěvák Kamil Střihavka byl skvělým parťákem právě v muzikálu Jesus Christ Superstar, kde ztvárnil vynikajícím způsobem samotného Ježíše. Jeho chraplavý hlas, dramatický výraz, intonační přesnost a vžití se do role přinesl divákům neskutečně emotivní zážitek. Z tohoto díla znáte slavné muzikálové písně jako jsou „Vše je tak jak má být“, V zahradě Getsemanské“, „Pilátův soud“ či „Hosanna“.

Tak co, pustíte si hity z tohoto nádherného muzikálu?

Reklama
Zdroje článku:
Reklama