Podivný děsivý hmyz vám pomůže vygruntovat

Podivný děsivý hmyz vám pomůže vygruntovat

Foto: Leonid_Eremeychuk / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud to nečekáte a najednou spatříte „pavoučího běžce“ či „pelášící stonožku“, mohli byste se pořádně vyděsit. Zvíře je poměrně velké, asi 15 centimetrů dlouhé, má extrémně dlouhá tykadla a nohy, kam se podíváte. Má jich „jen“ 30, ale zdá se, že jich je mnohem více.

Někteří „domácí mazlíčci" jsou prostě strašidelní. Často jsou však velmi užiteční. Uživatel TikToku pod jménem IdkStering objevil hmyz, kterého je lepší si nevšímat. Má totiž dva silné jedovaté drápy, které používá k omráčení kořisti. Autor videa (zde na youtube.com) „podivného, strašidelného hmyzu" a sdělil: pro člověka není nebezpečný. V sebeobraně ale dokáže štípnout či kousnout a někdy je schopen proniknout kůží a vstříknout jed. Bolestivost kousnutí se dá přirovnat k pobodání včelou.

Strašník dalmatský je jedovatý, ale pro člověka není nebezpečný, ale...

Už jste to někdy viděli? Pavouk chodec či spíše běžec, který se vám prochází po ruce, není zrovna lahůdkou pro každého. Strašník dalmatský (latinsky Scutigera coleoptrata) je relativně novým druhem naší fauny, který se k nám šíří z jihu. Tato dravá stonožka dokáže sprintovat rychlostí až 50 centimetrů za hodinu.

S hmyzím chodcem, známým také jako „pavoučí isopod“ se v budoucnu můžete setkat častěji. Stejnonožci (latinsky Isopoda) je řád korýšů. Vyznačují se zploštělým tělem a přisedlýma očima. Hlava jim srůstá s předními hrudními články. Tento stonožkový hmyz, původem z oblasti východního Středomoří, se šíří „z teplého jihovýchodu Německa podél horního a středního Rýna“, píše německý web 24garten.de.

Dospělý jedinec dosahuje délky 80-100 mm, včetně antén a nohou. Řadí se mezi stonožky. Je dlouhý, plochý a má 15 párů dlouhých nohou. Tělo je hnědožlutě zbarvené se třemi tmavými, podélnými pruhy na hřbetě. Upřednostňují tmavá, vlhká a chladná místa, ve kterých se během dne skrývají. Mohou extrémně rychle běhat.

Do domů mohou pronikat prostřednictvím kanalizačních a splaškových čerpadel. Když náhodou objevíte upalujícího stejnonožce, klidně je v domácnosti můžete tolerovat či dokonce „hýčkat“. V noci vylézají z úkrytů a živí se rybenkami, pavouky a dalšími malými členovci, dokonce si troufnou i na větší šváby. Svým „výběrem jídelníčku“ tak děsivě vypadající hmyz tak vlastně pomáhá udržovat v domě čistotu.

Reklama

Strašníkova destinace: Morava a Slovensko

Tento teplomilný živočich se cítí jako doma zejména v interiérech, například ve sklepích (vinných sklepech) nebo v obytných místnostech. Jako oblíbený úkryt si stonožka většinou vybírá prostory za nábytkem, rámy obrazů, ve štěrbinách nebo škvírách.

Místa výskytu tohoto druhu ve střední Evropě by se dala charakterizovat jako oblasti termofytika s pěstováním vinné révy, což jsou v případě České republiky především nejjižnější části Moravy, jako je Svatý kopeček u Mikulova nebo Znojemsko. Strašník byl vícekrát zjištěn také v Brně a stabilně se vyskytuje v Bratislavě.

Reklama
Reklama