Zvláštní škola – přístupné vzdělávání rozumově odlišných dětí. V našem kvízu zjistíte, zda byste zvládli test na této škole

Zvláštní škola – přístupné vzdělávání rozumově odlišných dětí. V našem kvízu zjistíte, zda byste zvládli test na této škole

Foto: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Když se řekne zvláštní škola, většinu z nás napadne vzdělávací zařízení pro hloupé děti. Je to ale skutečně pravda? V tomto článku se vám pokusíme vysvětlit, jak probíhá výuka dětí na těchto školách.

Některým z nás přijde termín „hloupé děti“ příliš krutý, a tak říkáme rozumově indisponovanější děti. Než se zaměříme přímo na zvláštní školy, měli bychom se zamyslet. Kdy je člověk hloupější než ostatní? Zkusme se vžít do kůže právě těchto dětí. Jejich myšlení je odlišné, chápou věci jinak než většina z nás. V našich očích jsou jiní, což není dobré, pokud se chtějí něco naučit. A právě proto vznikly speciální školy. Děti se v nich naučí všechno, co se my naučíme v klasické základní škole. Není pravda, že toho umějí méně. Samozřejmě, velkou násobilku se zpaměti nejspíše nikdy nenaučí, ale naučí se postupy, jak přijít na správný výsledek.

Velký rozdíl je mezi výukou na základní škole a speciální škole. Zvláštní škola, nyní zvaná praktická škola, je druh speciální školy, kdy má žák natolik odlišný způsob myšlení, že nepochopí látku vykládanou na klasické speciální škole. Abychom to uvedli na pravou míru, děti jsou postiženy demencí středního či těžšího typu, či například trpí tzv. nemocí nadání, autismem. Jak a co se tam děti učí? Většinou ty nejzákladnější věci. Postupují pomalu a mnohokrát opakují látku. Učitelé jsou vzdělaní, aby k nim přistupovali individuálně, podle potřeb a schopností dítěte. Většina praktických škol je zařízena tak, že jeden učitel se stará o nejvýše dvě děti.

Pokud jste měli to štěstí a dostala se vám do rukou učebnice z této školy, mohli jste si povšimnout, že i odrostlejší děti se učí z knih spíše ilustrovaných než popsaných, běžné jsou roztomilé komiksy, které žáky zaujmou. Jak se například naučí, že se má chodit po přechodu pro chodce? Ilustrace ukazuje, že je nutné rozhlédnout se napřed doleva, poté doprava, následně opět doleva a začít přecházet, pokud nejede žádné vozidlo. Na druhé straně se nakreslené dítě raduje, že se nikomu nic nestalo.

Zajímavostí je, že děti ze zvláštních škol se učí více do hloubky, jak být ohleduplní k jiným lidem. Opět ilustrace, kde například seniorovi spadne taška s nákupem, dítě ji zvedne a podá mu ji. Senior poděkuje, všichni jsou šťastní.

Reklama

Takto bychom mohli pokračovat dál a dál. Děti ze zvláštních škol nemají velké naděje na vysokoškolskou budoucnost, proto se učí jen to, co budou potřebovat v životě – mnohdy základní, pro nás možná až směšné znalosti.

Myslíte si, že znáte všechno? Vrhněte se na náš kvíz a zjistěte, zda byste na zvláštní škole obstáli na výbornou.

Jak můžeme vidět, nejedná se o nic těžkého. Naučit tyto děti i tyto základy vyžaduje velkou dávku trpělivosti i tolerance. Je třeba je chválit za nejmenší postup, ale také za snahu. Pomysleme proto na všechny učitele speciálních škol a v duchu jim dodejme energii, aby to i nadále zvládali bez potíží.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama