Kvíz: Jak moc velké problémy vám bude dělat učivo žáků 2. stupně základní školy

Kvíz: Jak moc velké problémy vám bude dělat učivo žáků 2. stupně základní školy

Foto: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Porovnejte se žáky druhého stupně své znalosti. Vyznáte se v učivu žáků 5. až 9. třídy, nebo vám například téma neuronů, větných členů či historie bude dělat problémy? Odpověď najdete v našem kvízu.

Evropská unie se snaží sdružovat státy Evropy

To, že Česká republika vstoupila do Evropské unie v roce 2004, je obecně známá věc. Měli by ji tak znát nejenom žáci druhého stupně základní školy, ale také dospělí. Pojďme si ale říct i další důležitá fakta o této unii.

Evropská unie vznikla již 1. listopadu roku 1993. A to na základě podepsání Maastrichtské smlouvy. Jejími zakládajícími státy byly Německo, Francie, Itálie, Nizozemsko, Belgie a Lucembursku. Za dobu svého působení již získala několik cen. Mezi ně patří například Nobelova cena za mír, Cena knížete asturského za svornost nebo Bambi – Millennium Award.

Evropská unie přijímá nové členy, některé státy ale odcházejí

Nobelova cena byla Evropské unii udělena v roce 2012. Tedy více než 20 let po jejím založení. Získala ji na základě svých činů, které pomáhají prosazovat mír, demokracii, usmíření a také lidská práva v Evropě.  V současné době má Evropská unie 27 členských států.  V roce 2019 došlo k velmi medializovanému odchodu jedné ze zemí. 31. října 2019 Evropskou unii opustilo Spojené království. Tehdy došlo k takzvanému Brexitu.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama