Duch sťaté Marie Antoinetty chodí po Versailles a hledá své děti. A milenci se chichotají

Duch sťaté Marie Antoinetty chodí po Versailles a hledá své děti. A milenci se chichotají

Foto: Louise Elisabeth Vigée-Lebrun / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Francouzská královna byla popravena gilotinou v roce 1793, ale její neklidný duch prý stále bloumá zahradami a hledá své děti nebo poklidné místo, kde by si připomněl léta před Francouzskou revolucí. Straší tedy ve Versailles? Dvě anglické vědkyně byly svědkyněmi událostí z doby před 200 lety. Rozhodně to nebyly normální události, spíš paranormální…

V roce 1901 se versailleskými zahradami procházely dvě badatelky z Oxfordské univerzity, Anne Moberlyová a Eleanor Jourdainová, když prý náhle ucítily přítomnost něčeho podivného. Spatřily podivné lidi, některé strašidelné, jiné posmutnělé, ale všechny oděné do historických šatů z 18. století, dozvídáme se z knihy Průvodce po mystických místech světa autorky Sarah Bartlettové. 

V následujícím videu si ve slovenštině poslechněte celý příběh a dohru tohoto zvláštního incidentu:

O tři měsíce později Anne uvedla, že viděla také ženu, která si na břehu jezírka kreslila. Když si obě přítelkyně porovnaly svá pozorování, byly si jisté, že se dočasně ocitly mezi duchy nebo byly zachyceny v nějaké časové smyčce. Byly přesvědčeny, že kreslící si žena byla Marie Antoinetta, a o svém nevšedním zážitku napsaly pod pseudonymy Elizabeth Morisonová a Frances Lamontová knihu An Adventure (Dobrodružství). Ta byla svědectvím údajné časové smyčky, která je vrátila o 200 let zpátky. Vydání knihy způsobilo velkou senzaci. Ale proč nepsaly pod vlastními jmény? Otázek je zde více.

Takzvaný The Moberly–Jourdain incident neboli také Les fantômes du Trianon či Duchové z Trianonu je událost, k níž došlo 10. srpna 1901 ve Versailles a která bývá řazena mezi paranormální jevy.

Malý Trianon jako únik Marie Antoinetty

Na rozlehlých versailleských pozemcích se nedaleko od malebného letohrádku Velký Trianon nachází druhý letohrádek - Malý Trianon (Petit Trianon). Ten byl podle webu Cestomilové „původně navržen pro milenku Ludvíka XV. Madame de Pompadour. Ta však zemřela ještě před jeho dokončením, a tak nakonec připadl další králově milence - Madame du Barry. Po nástupu Ludvíka XVI. dostala malebný letohrádek darem královna Marie Antoinetta.“

Malý letohrádek se pro Marii stalo příjemným únikem z formálnosti královského dvora. V okolí nechala zbudovat malou vesničku nazývanou Le Hameau. Malebné selské domečky, mlýn, kvetoucí zahrádky, domácí zvířata a nádherná příroda byly pravým opakem naškrobené krásy versailleského dvora. Královna si zde spolu se svými dětmi a přáteli vychutnávala potěšení z jednoduchého selského života. Převlečeni za sedláky okopávali malé zahrádky, organizovali pikniky, hráli divadlo a hry, popisuje web Cestomilové.

Reklama

Před Královniným domkem uprostřed zahrad ve Versailles prý na břehu jezírka straší duch Marie Antoinetty.

Někteří tvrdí, že Marie Antoinetta se dodnes prochází zahradami za usedlostí Petit Trianon (Malý Trianon), miniaturním zámečkem na versailleských pozemcích, dodnes a ve své jeskyni rozjímá o světě. Právě zde si za života kreslila, psala a přemýšlela, jakými cestami se asi bude ubírat její osud.

Marie byla popravena gilotinou v roce 1793, ale její neklidný duch podle některých stále bloumá zahradami a hledá své děti nebo poklidné místo, kde by si připomněl léta před Francouzskou revolucí. Sedává prý v Belvederu nebo se zkroušeně opírá o sloupy v Chrámu lásky. Mnoho návštěvníků vypovědělo, že slyšeli tajuplné zvuky komorní hudby, smích a v jeskyních či u fontán chichotání milenců.                                                                

Duch Marie Antoinetty se zkroušeně opírá o sloupy v Chrámu lásky.

Další přízračnou bytostí spojovanou s palácem ve Versailles je Ludvík XV., kterého lidé vídají tančit v Oranžérii s jeho milenkou, madame de Pompadour. Několikrát tu prý v Zrcadlovém sále spatřili hledět do zahrad také jeho další milenku, madame du Barry, která zemřela v hrůze pod gilotinou.

Reklama
Reklama