Během 2. světové války se město Zakopane stalo hlavním odbojovým centrem obchodování s lidmi

Během 2. světové války se město Zakopane stalo hlavním odbojovým centrem obchodování s lidmi

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Počátky Zakopanské republiky jsou spojovány se sezónním pasením ovcí, které se uskutečňovalo na tatranských pasekách. To se rozmohlo již ve 14. století, kdy na jih Polska dorazili první osadníci.

Název Zakopane jako první můžeme nalézt v dokumentu krále Zikmunda III. Toto jméno se formovalo poměrně dlouho a je spojeno s polským slovem Zakopane – odlesněný. Tato obec měla v roce 1676 pouhých 43 obyvatel a většina z nich byli právě pastýři a sedláci.

1. světová válka v Zakopanské republice

Pokud byste bojovali v Zakopanem během první světové války, měli byste čest potkat se se dvěma známými polskými spisovateli Janem Kasprowiczskym a Stefanem Zeromski. Oba zde bojovali za nezávislost a Stefan se také stal 1. listopadu 1918 vůdcem hnutí, které bylo známé jako Zakopanská republika. 

Po skončení 1. světové války lidé byli šokováni. Hrabě Zamoyski vydal všechen svůj majetek jako nadaci pro polský lid. 

Den nezávislosti

Polsko tento svátek slaví každoročně 11. listopadu. Východ a západ bojují o Polsko tisíc let. Je to ale prakticky země jako každá jiná. Míra bohatství se především odvíjí od toho, jaká je situace v ostatních zemích v Evropě. Polsko ale po nějaké době téměř zmizelo z mapy. Bylo napadeno Ruskem, Pruskem a Rakouskem na konci 18. století a jeho zásoby se začínaly dosti rychle zmenšovat. 

Na konci 18. století bylo Polsko napadeno Ruskem, Pruskem
Na konci 18. století bylo Polsko napadeno Ruskem, Pruskem a Rakouskem | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Zakopanská republika byla založena 31. října 1918 a přibližně na 17 dní deklarovala svou loajalitu k Polsku. První, občany zvolený prezident, byl spisovatel Stefan Zeromski, který zde bojoval o své místo do 16. listopadu 1918. 

Hlavní odbojové centrum

Během 2. světové války se město Zakopane stalo hlavním odbojovým centrem obchodování s lidmi na hranici s Maďarskem. Mnoho budov, které byly postaveny pro normální účely, začaly sloužit jako věznice gestapa, místo pro společné sjezdy, ale také pro zachování interních informací. Město to ale nemělo vůbec jednoduché. Bylo okupováno Němci, kteří se s ním vůbec nemazlili. 

Reklama

Modernější město jsme během války i po válce neviděli

Město se rozvíjelo. A to rapidně rychle. Stavěly se nové hotely, rekreační domy, obytné oblasti, továrny, synagogy, ...Lidé začali pořádat různé kulturní akce, pořádali sportovní akce, ale třeba také i filmové festivaly. S rozvojem města poté začala upadat funkce lázeňského města, kdy se začala uzavírat i veškerá zdravotnická zařízení. 

V roce 1910 se v Zakopanem konala první mezinárodní lyžařská soutěž, která předcházela konání mistrovství světa FIS v lyžování v roce 1929, 1939 a 1962. Zakopane se mohlo pyšnit zlatou medailí. Bohužel se ale dlouho poté už žádné mistrovství v lyžování v Zakopanem nekonalo. Tato soutěž byla zmařena založením Tatranského národního parku, na kterém můžeme zahlédnout nejvyšší vrchol Polska. 

O několik let později ale přichází další nová soutěž, biatlon. Pro tu byly podmínky přímo ideální, a tak Zakopane hostilo mnoho závodníků i ze světových a evropských pohárů. 

Zakopané nyní

V městě Zakopanée nacházejícím se v jižním Polsku, dokážeme napočítat přibližně 27 000 obyvatel. Toto město se může pyšnit především svou přezdívkou, protože bývá označováno jako Zimní hlavní město Polska. Nachází se na úpatí Tater, tudíž se není čemu divit, že zde převažuje zimní sport. Toto město je nejdůležitějším polským střediskem a ročně ho navštíví okolo 3 milionů turistů, kteří se těší z horské turistiky a lyžování. 

Reklama
Reklama