Saharská záhada: Super rychlý disk přeletěl poušť rychlostí 12 800 km za hodinu! Dodnes se neví, co to bylo

Saharská záhada: Super rychlý disk přeletěl poušť rychlostí 12 800 km za hodinu! Dodnes se neví, co to bylo

Foto: sarosa / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

15. září 1954 večer kolem 19:00 projížděl muž jménem M. Guitta kolem marockého pobřežního města Bouznika, přesněji po dlouhém prázdném úseku dálnice mezi Bouznikou a mostem Wadi Mafifik. Náhle ve zpětném zrcátku uviděl oslnivý kovový objekt. Pevně sevřel volant a instinktivně se přikrčil. Za několik sekund ho šedý objekt předletěl zleva na úrovni země a v ohromné rychlosti.

Po průletu předmětu následoval prudký poryv studeného vzduchu, který - navzdory Guittyho snaze udržet volant v klidu - způsobil silné sání a strhl vůz doleva. „Brzdy zaskřípěly, když se Renault dostal do smyku přes středovou čáru. Auto drncavě zastavilo na písčité krajnici dálnice,“ popsal Aime Michel ve své knize z roku 1958 The book Flying Saucers and the Straight-Line Mystery.

Pokud máte pocit, že v Africe nejsou oznamována žádná nebo jen velmi zřídká pozorování UFO, není to tak. Stejně jako po celém světě, tak i na černém kontinentu se vyskytují, jen vyjdou ve známost méně než jinde. Tok informací má tendenci směřovat více do Afriky než z Afriky. Zmíněná událost se dostala na veřejnost i do několika médií.

...Účastník neobvyklé události Guitta později popsal, že měl doslova pocit, jako by vzduch nasával celé jeho auto, proto prudce zabrzdil a vůz smykem zastavil. Zatímco vylézal z auta, přesněji se vypotácel ze dveří na straně řidiče, aby zkontroloval, jestli nemá píchlé pneumatiky, všiml si, jak kovový objekt mizí za jihovýchodním obzorem. Vypadal jako malý šedý disk. Najednou se celý otřásl, protože překvapeně zjistil, že okolní vzduch je velmi studený. Pak se ušklíbl při pohledu na sjeté pneumatiky renaultu a vytáhl zvedák, popsal situaci na základě knihy web Ufologie.patrickgross.org.

Po tomto neobvyklém zážitku ale nemohl Guitta ani náznakem tušit, že něco podobného zažijí zanedlouho také lidé o 4000 kilometrů jižněji - na Pobřeží slonoviny.

Reklama
Pobřeží slonoviny na mapě Afriky
Pobřeží slonoviny na mapě Afriky | Zdroj: boscorelli / Depositphotos

V mžiku na druhé straně kontinentu…

Ten samý večer, kdy došlo k výše popsanému incidentu v Maroku, se na nádvoří sídla francouzského velvyslance v Danane, na západě Pobřeží slonoviny, sešla vybraná společnost na večerní koktejl, popisuje Sarah Bartlettová v knize Průvodce po mystických místech světa. Mezi hosty byli ministři místní vlády a muži i ženy ze stále početnější zahraniční komunity. Všichni přítomní viděli proti temné, ale bezmračné večerní obloze zřetelnou siluetu červeně svítícího objektu, který později popsali jako kulatý a tichý. Objekt zůstával více než půl hodiny nehybný, potom se změnil v elipsu a obrovskou rychlosti zmizel za obzorem.

Přesun na jih…

O něco později pozorovali něco podobného obyvatelé Soubré - od Danane vzdáleném 300 km na jih. K městu se po bezmračném nebi vysokou rychlostí přibližoval nějaký objekt, několik minut zůstal nehybný a potom bleskurychle zmizel v dáli. K mnoha svědkům patřil i nejvyšší administrativní pracovník zmíněného města Soubré.

...neskutečnou rychlostí

Bylo vidět nad Danane a Soubré stejný disk, který prosvištěl kolem auta Guittyho v Maroku? Pokud tomu tak bylo a pokud by z Maroka na Pobřeží slonoviny cestoval za pouhých patnáct minut, pak rychlost letu talíře musela být neuvěřitelných 12 800 kilometrů za hodinu!

Reklama
Reklama