Angkor Wat: V Kambodži najdete nejmagičtější chrámový komplex

Angkor Wat: V Kambodži najdete nejmagičtější chrámový komplex

Foto: Kheng Vungvuthy / Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jaký je nejmagičtější chrámový komplex na světě? Samozřejmě každý má poněkud odlišný vkus, většina znalců by se ale pravděpodobně shodla na Angkor Wat v asijské Kambodži. Nic vám to neříká? V tom případě je nejvyšší čas tuto chybu napravit.

Kamenné chrámy připomínají slávu dávno zaniklé říše

Centrem kdysi velmi mocné khmérské říše bylo opevněné město Angkor Thom, v jehož středu byl postaven královský palác, správní budovy i paláce velmožů. Odhaduje se, že v raném středověku zde mohlo žít neuvěřitelných milion obyvatel! Turista, který sem zavítá, však již nic z toho nespatří, protože dřevěné stavby již podlehly toku času. Návštěva Angkor Thomu se však bezesporu vyplatí. Chrámy zasvěcené bohům byly totiž budovány z kamene.

Historie Angkor Watu sahá až do 12. století

Angkor Wat je právem považován za největší náboženskou stavbu na světě. Na vybudování měl největší zásluhu král Suryavarman II (vládl 1113 – cca 1150), který si přál, aby v chrámu byly uloženy po smrti jeho ostatky. V průběhu 12. století jej stavělo více než 300 tisíc dělníků a šest tisíc slonů.

Předpokládá se, že stavba trvala zhruba tři desetiletí. Celý chrámový komplex zabírá úctyhodnou rozlohu 162,6 hektarů. Město Angkor sloužilo v době založení chrámů jako královské sídlo, z něhož dynastie khmérských králů vládla jedné z nejvíce prosperujících říší v historii jihovýchodní Asie. Nachází se šest kilometrů severně od města Siem Reap, které bývá považováno za jakousi bránu do Angkor Watu a dalších chrámů.

Kamenné tváře v Bayonu, Zdroj: Sasha India / Creative commons, CC-BY,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Angkor Wat byl původně hinduistickým chrámem

Chrám Angkor Wat je postaven v několika patrech. Původní náboženské motivy byly hinduistické, když chrám byl zasvěcen bohům Šivovi, Bráhmovi a Višnuovi. Pět hlavních věží chrámu symbolizuje vrcholy hory Meru, jež byla podle hinduistické mytologie sídlem bohů. Na stěnách chrámu je možné obdivovat rozličné výjevy z Mahábháraty i Rámájany. V modlitebnách vás pravděpodobně osloví buddhistické mnišky, které se za vás velmi ochotně pomodlí. Jen vás to bude nějaký ten dolar stát. Mnišky sice tvrdí, že všechny vydělané peníze odevzdávají nadaci, ale kdo ví!

Hinduismus musel ustoupit buddhismu

Pozorné čtenáře jistě napadne, kde se v hinduistickém chrámu vzaly buddhistické mnišky? Je to jednoduché. Když byl roku 1177 Angkor vypleněn, tehdejší král Džajavarman VII. (1181-1220) to kladl za vinu hinduistickým bohům, kteří ho fatálně zklamali. Z toho důvodu nedaleké město Angkor Thom zasvětil buddhismu. Angkor Wat se posléze stal buddhistickou svatyní, což znamenalo, že řada hinduistických božstev musela ustoupit buddhistickým.

Reklama

Angkor Wat byl ve 20. století nákladně rekonstruován

Na počátku 15. století byl Angkor Wat opuštěn, ale theravádští buddhističtí mniši ho i nadále udržovali. K „znovuobjevení“ pro západní svět došlo po nastolení francouzského koloniálního režimu roku 1863. Restaurátorské programy z 20. století byly zbrzděny politickými nepokoji v sedmdesátých letech dvacátého století. Roku 1992 byl celý komplex Angkor označen jako světové dědictví UNESCO.

V Angkoru je i řada jiných chrámů

V současnosti je Angkor Wat považován za jednu z nejvýznamnějších poutních svatyní v celé jihovýchodní Asii, přičemž sem směřují davy turistů z celého světa. Chrámy, které byly dříve schovány v džungli, jsou dnes plné lidí. Ti obdivují nejen Angkor Wat, ale rovněž další chrámy Bayon a Ta Prohm, který je známý z filmu Tomb Raider. O tom, co Angkor pro Kambodžu znamená, svědčí nejlépe skutečnost, že chrámový komplex se objevuje na její státní vlajce.

Nejkrásnější prohlídka Angkor Watu je záhy po východu slunce

Kdy je ideální doba na návštěvu Angkor Watu? Protože se nachází v tropickém pásu, rozhodně se nemusíte bát, že tam zmrznete. Každý se ale jistě rád vyhne období dešťů. Nejideálnější období návštěvě je tak mezi listopadem a březnem. Na druhou stranu, pokud sem turisté dorazí mimo hlavní sezónu, nemusí se prodírat davy jiných cestovatelů. Samotná prohlídka Angkor Watu je prý nejhezčí těsně po východu slunce.

Reklama
Reklama