Iftar za ramadánu: co jedí muslimové po celodenním půstu

Iftar za ramadánu: co jedí muslimové po celodenním půstu

Foto: FamVeld / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Milióny muslimů po celém světě slaví začátek ramadánu, který letos připadá na období od 13. dubna do 12. května. Svátek zahrnuje měsíc půstu a motliteb. Věřící se během dne dočasně zřeknou některých pozemských potřeb, postí se nejen od jídla, ale i od vody. Přibližují se tak duchovní podstatě islámu. Po setmění se však setkávají při modlitbě a společně hodují.

Půst

Ramadán je 9. měsíc islámského lunárního kalendáře. Půst, který k tomuto měsíci patří, je původní semitský zvyk přebraný od židů a křesťanů. Půst patří mezi pět pilířů islámu a je aktem víry, výrazem očisty, prohloubení sebeobrazu ve víře, připomenutím boží moci a duchovního spojení s ní.

Co ano, co ne

Ramadán začíná od východu do západu slunce. V tuto dobu se nesmí pít (alkohol, ale ani vodu), jíst, mít sex, kouřit. To znamená, že první jídlo si věřící může dát po západu slunce a poslední před jeho východem. Mezi tím může mít sex, kouřit, jíst vše kromě vepřového masa a pít vše mimo alkoholu.

Co se jí po setmění

Věřící se scházejí na společné večerní hodování ještě před západem slunce a čekají, až se schová za horizont.

Iftar společně

Iftar, také známý jako ftoor, je večeře, při které muslimové končí svůj každodenní ramadánský půst při západu slunce v době výzvy k večerní modlitbě.

Jakmile zaznívá výzva, všichni se přesouvají ke stolku s mlékem a datlemi. Právě tímto ovocem přerušil svůj půst Mohamed v měsíci, kdy mu Alláh vyjevil korán. A věřící si to při každém setmění během ramadánu připomínají.

Datle

„To je stará islámská tradice, že první věc, kterou jíme po půstu, jsou datle. O ramadánu se proto ceny datlí na trhu zvednou o deset, patnáct procent.“ Tedy tak to každoročně bývalo před pandemií koronaviru.

Reklama
https://twitter.com/arabnewspk/status/1382206971097485316?s=20

Pákistánské město Karáčí - tradiční trhy datlí jsou svědkem malého počtu zákazníků ve srovnání s předchozími roky, a to navzdory sníženým cenám. Pandemie zasahuje všude.

https://twitter.com/mmbilal/status/1381973316886532102?s=20

Jeden z reagujících na poloprázdný trh s datlemi se ptá, odkud ty datle jsou, a sám sděluje, že letos jsou ty jeho z Kalifornie.

Důvody, proč jíst datle

https://twitter.com/mfarookkazi/status/871898349414359040?s=20

"Plné vitaminů, minerálů a vlákniny. Pro kvělý růst svalů + pomáhá regulovat trávicí proces, zklidňuje hlad. Datle nejen při ramadánu."

"Konzumace datlí je prospěšná pro naši nervovou soustavu, kosti, srdce, zrak, trávení, srdce, dodá energii, pomáhá předcházet rakovině a také hubnout. "

Turecku může muslimský iftar vypadat například tato:

Na stole jsou přichystány datle, sýry, salámy a voda. Tou se začíná. Musí to být lehké, protože když člověk celý den hladoví, měl by si dát pozor, aby se mu neudělalo špatně.

https://twitter.com/TurkishIndy/status/1380124765654974464?s=20

Pak může přijít na řadu polévka, například slepičí krémová. Ta po celodenním půstu udělá člověku v žaludku dobře. Následuje druhý chod, který obnáší různé předkrmy, a pak už číšník přináší hlavní chod - na výběr je skopové s rýží nebo kuřecí závitek v baklažánu. Celé ramadánové menu uzavírá sladký zákusek a nezbytný čaj.

Nabídka "odlehčenějšího" iftaru v keňské restauraci:

https://twitter.com/ArtcaffeKenya/status/1381950535641731073?s=20

"Zakončete svůj den a přerušte svůj půst s naší novou nabídkou Iftar, která je k dispozici během tohoto ramadánu! Nabídka Iftar Sweet & Spicy / - Sweet & Spicy kuře+ rýže + dušená zelenina + ovocný salát + datle + káva + malý džus + malá voda."

Přejídání a žlučníkové záchvaty

Večerní přejídání je rok od roku větší. Podle některých průzkumů přibere během svatého měsíce přes 60 % věřících, a to navzdory tomu, že se v médiích objevují lékařské rady, jak by se mělo po celý měsíc postupovat. Není divu, že roste i počet nejrůznějších žlučníkových záchvatů. Obchodníci s potravinami a sladkostmi si ale mnou ruce.

Reklama
Reklama