Genderové role lovců a sběračů: Mají současné dívky rády růžovou díky předkům, kteří sbírali bobule?

Genderové role lovců a sběračů: Mají současné dívky rády růžovou díky předkům, kteří sbírali bobule?

Foto: Tatevosian Yana / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Čínští vědci tvrdí, že mají vědecký důkaz o tom, proč ženy dávají přednost růžové a fialové barvě. Protože jejich předkové, spíše tedy předchůdkyně, sbíraly takto zbarvené ovoce a bobule.

Možná, že obliba růžové u malých holčiček přesahuje rámec Disneyho princezen, panenky Barbie a jednorožců. Vědci tvrdí, že mají vědecký důkaz, že ženy instinktivně přitahuje růžová a fialová barva, protože jejich ženské předchůdkyně v dávných dobách byly zdatnými sběračkami lesních plodů. Zde je stručné vysvětlení.

Jak studie probíhala?

Vědci z čínské Zhejiang univerzity požádali 350 osob, aby seřadily 11 barev podle toho, jakou preferují. Zjistili, že ženy přitahovala nejvíce růžová, fialová a bílá a muže modrá a zelená, napsal server The Week

Co to má společného se sběrem bobulí?

Vědci tvrdí, že zjištění o preferovaných barvách podporují jejich „teorii lovců a sběračů o rozdílech mezi pohlavími“. Domnívají se, že ženský mozek je lépe přizpůsobený „úkolům spojeným se sběrem“ jako je rozpoznávání plodů a jedlých červených listů ukrytých v zeleném listí. Preference červené a růžové barvy u žen může podle nich také souviset s hledáním vhodného partnera, který má zdravě růžové tváře.

Proč by tedy muži měli mít rádi modrou a zelenou?

Pro jejich mužské předky by tyto barvy znamenaly dobré počasí pro lov, tedy „správně“ zbarvenou oblohu a okolní faunu.

Reklama

Má tato teorie nějakou vypovídací hodnotu?

Samozřejmě ne všichni této teorii věří. Možná se ženám prostě líbí růžové odstíny, protože jim jsou „tyto barvy od narození předkládány,“ říká novinářka Margaret Hartmannová pro server Jezebel. A co borůvky a ostružiny a jedlá flóra s listy, které nejsou červené? To je „hloupost“, tvrdí novinářka.

Existují na toto téma nějaké další studie?

Ano, v roce 2007 se odborníci na neurologii z univerzity v Newcastlu zabývali výběrem barev. Jejich studie zjistila, že každý má rád modrou, ale ženy si spíše vybíraly modré s načervenalými tóny, zatímco muži si vybírali modrozelené. Tito vědci také dali barevné preference do souvislosti s genderovými rolemi lovců a sběračů, uzavírá pohled na tyto teorie web The Week.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama