Záhadný indiánský kmen „Mimozemští předci“ nám i po 700 letech zanechal černočernou oblohu a divoce žijící mustangy

Záhadný indiánský kmen „Mimozemští předci“ nám i po 700 letech zanechal černočernou oblohu a divoce žijící mustangy

Foto: Callipso88/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Unikátní zajímavostí amerického Jihozápadu je úchvatný národní park, jediný ve Spojených státech amerických zaměřený výhradně na archeologické nálezy. Leží v jihozápadním cípu státu Colorado na Coloradské pláni na ploše 211 km2.

Přestože Národní park Mesa Verde – založený v roce 1906 - patří k unikátním archeologickým památkám na seznamu UNESCO, má i ryze přírodní zajímavost. Za branami parku lze pozorovat stáda mustangů volně se pasoucích na planinách.

Mesa Verde znamená ve španělštině „zelený stůl“ a představuje zelenou stolovou horu, kde se nacházejí unikátní stavby původních indiánských obyvatel indiánského kmene Anasazi dnes nazývaných Pueblané.

Označení národa

Slovo anasazi z jazyka kmene Navahů se po dlouhá léta překládalo nepřívětivě jako „nepřátelští předci“ (z angličtiny enemy ancestors) nebo „mimozemští předci“ (alien ancestors). Současní potomci Anasaziů ale toto označení svých předků odmítají a dávají přednost Pueblanům (ancestral puebloan) bez negativních konotací.

Útočiště pod útesem

Anasaziové se zde usadili před půl druhým tisíciletím na celých 700 let. Nejprve žili na náhorní plošině, později se přesunuli pod skalní převisy stolové hory do tzv. útesových obydlí (cliff dwellings). Na „stole“ obdělávali úrodnou půdu a pásli dobytek, v údolí lovili.

Náhodný objev

Neobvyklé stavby byly objeveny náhodně dvěma kovboji roku 1888. Celkem je tu 183 útesových obydlí. Indiáni je měli velmi dobře promyšlené, v létě skála chladila, v zimě hřála. Skalní převisy chránily před počasím i nepřáteli. Jednu stavbu tvořilo několik na sebe nalepených domků se 60 až 80 místnostmi, v nichž žilo až 200 lidí. Architektonicky úžasné jsou dvoupatrové věže, např. Square Tower House.

Zdatní a věřící

Základním stavebním materiálem byl pískovec. Pojivem byla směs bláta a vody. Anasaziové neznali kov, nářadí a nástroje vyráběli z kamene a kostí. Byli zdatnými košíkáři a také dokonalými hrnčíři. U žádné stavby nechybí kruhové, oválné, do země vyhloubené místnosti zvané kiva. Byly podle všeho využívané k náboženským rituálům a ceremoniím, k modlitbám.

Záhadný odchod

Okolo roku 1300 indiáni oblast náhle opustili, ale dodnes není znám přesný důvod. Nejpravděpodobněji díky změně klimatu (velké sucho a následná neúroda). Dnes potomci Anasaziů žijí v Arizoně a Novém Mexiku.

Mezinárodní park tmavé oblohy

Další významnou součástí zachování Mesa Verde je ochrana noční oblohy. V roce 2021 obdržel NP titul 100. mezinárodní park tmavé oblohy jako uznání pozoruhodné "kvality" noční oblohy a příležitostí pro návštěvníky zažít astronomické interpretační programy. Návštěvníci parku mohou pozorovat téměř stejnou kvalitu tmy jako před tisíciletími lidé z rodu Pueblo, s téměř žádným světelným znečištěním.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama