Aboriginci neznali souvislost mezi pohlavním stykem a početím: Četná těhotenství způsoboval duch

Aboriginci neznali souvislost mezi pohlavním stykem a početím: Četná těhotenství způsoboval duch

Foto: LittlePanda29 / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Sousedem Tichomořských ostrovů je Austrálie. Její původní obyvatelé, australští domorodci, nebo jak jim tam „u protinožců“ anglicky říkají „Aborigines”, lidé velice černé pleti, byli skutečně až do doby příchodu bělochů před dvěma stoletími zdaleka nejjednoduššími obyvateli zeměkoule.

Při pohledu na jejich původní předkoloniální hmotnou a duchovní kulturu, lze o nich právem, bez jakýchkoliv urážek, hovořit jako o „lidech kamenného věku“, popisuje cestovatel a spisovatel Miloslav Stingl ve své knize Sex v pěti dílech světa aneb Cestopis časem a prostorem tělesné lásky. I v době kamenné existoval vztah muže a ženy, milostné hry, prostě to, čemu my říkáme sex. Z žádného jiného místa planety, snad s částečnou výjimkou některých oblastí Nové Guineje, však nemáme zprávy o tom, jaký byl sexuální život „lidí doby kamenné“.

Roztroušené skupiny domorodců

Australští domorodci žili ve svém velice rozlehlém domově rozděleni, rozdrobeni do desítek, ba několika set (snad asi 600) nevelkých skupin, které ne zcela přesně označujeme jako „kmeny“. U každého z těchto kmenů existovaly i ve věcech sexu některé odlišnosti, jiné skutečnosti platily naopak v celé Austrálii.

Ony tradiční způsoby života, zvyky, obyčeje a představy domorodců naštěstí přežívají v některých částech Austrálie dodnes. K tomu přispívá i moudrá politika současných i předchozích vlád, které vyhradily mnohá území kontinentu výlučně jen oněm „černým Aborigenům“. Jedná se často o opravdu rozlehlá území, například o značnou část rozlohy tzv. Arnhemské země v severní Austrálii.

Soulož s duchem

Asi nejpřekvapivější skutečností u australských aboriginců je následující: někteří australští domorodci nebo alespoň příslušníci některých místních kmenů nechápali, neznali souvislost mezi pohlavním stykem a početím. Nevěděli, že muž při souloži oplodňuje ženu.

Reklama

Domorodá představa říká, že žena otěhotní jakoby pohlavním stykem s duchem. Přesněji řečeno, že do pochvy a do dělohy vstoupí „duch – dítě“. Takto duchem oplodněná žena pak po devíti měsících porodí. Z této dříve leckde platné představy vyplývá i to, co Miloslava Stingla u australských domorodců velice překvapovalo – obrovský počet těhotenství, která místní žena prodělá.

Jak plodit děti v Austrálii

Protože pohlavní styk tedy s plozením dětí neměl – v představách původních obyvatel – často vlastně vůbec nic společného, pohlíželi na něj domorodci nikoliv jako na cosi, co má zásadní důležitost pro zachování rodu, ale jako na příjemnou zábavu, potěšení, které si chtějí dopřávat v co největší míře a tak dlouho, jak jim to jen jejich zdravotní stav dovolí.

Díky tomu, že dítě teda není výsledkem soulože mezi mužem a ženou, ale důsledkem toho, že do ženy, do jejích útrob „vstoupil duch“ – nadpřirozená bytost – rodila, a podle převažující tradice i musela rodit žena během svých plodných let vlastně neustále – od první menstruace až do příchodu klimakteria. Otěhotněla pokaždé, když „do její pochvy vstoupil duch“.

K čemu sloužili muži?

Copak silné pohlaví nehrálo v procesu početí dítěte v Austrálii vůbec žádnou roli? Tak jednoznačně tomu nebylo, vysvětluje Stingl. Podle slov známého australského etnologa muž při souloži svým penisem ženu jakoby „otevíral“. Po souloži, kdy se v představách domorodých žen jejich pochva rozevřela (rozestoupila), mohl pak do takto otevřené vagíny duch vstoupit mnohem snáze.

Podporu nepotřebovali, antikoncepci neznali

Profesor Fred Rose zjistil, že ve skupině Aborigenů u australského zálivu Carpentaria, u níž jako etnolog pracoval, porodila každá místní žena během života nejméně osmnáct dětí.

Protože někteří australští domorodci tedy nevěděli, a tudíž ani „nevynalezli“ žádné antikoncepční prostředky jak ženské, tak mužské. Stejně však si původní obyvatelé Austrálie nevyráběli žádná afrodiziaka, žádné prostředky povzbuzující pohlavní schopnost, vysvětlil ve své knize Sex v pěti dílech světa, aneb, Cestopis časem a prostorem tělesné lásky.

Reklama
Zdroj článku:
STINGL, Miloslav. Sex v pěti dílech světa, aneb, Cestopis časem a prostorem tělesné lásky. Ilustroval Jan HOŠEK. Brno: Jota, 2006. Cestopisy (Jota). ISBN 80-7217-388-X.
Reklama