Ruiny zapomenutého města Machu Picchu v Peru: Je obklopeno řadou tajemství, ani na jedno vědci stále neznají odpověď

Ruiny zapomenutého města Machu Picchu v Peru: Je obklopeno řadou tajemství, ani na jedno vědci stále neznají odpověď

Foto: Serjio74b / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

To, co zbylo z inckého města Machu Picchu, se nachází na svazích And v Peru. Ačkoli není úplně lehké se k němu dostat, každoročně do něj zavítá několik desítek návštěvníků. Město je obklopeno tajemstvími dosud nevyřešenými.

Nejednalo se o pevnost

Machu Picchu bylo vskutku rozsáhlé místo. V jeho ruinách můžeme rozpoznat více než 200 budov, najít se dají i chrámy, cesty, oltáře či fontány. Všechny tyto stavby jsou vytesány z šedé žuly.

Víme jen to, že se nejednalo o pevnost, protože se nenašly žádné důkazy o opevnění, například hradbách.

Samotný způsob stavění je zvláštní. Jednotlivé kusy se přitiskly k sobě, přičemž drží samy, nejsou spojeny maltou ani ničím podobným.

Předpokládá se, že Machu Picchu bylo postaveno z nějakého důvodu. Jako nejuspokojivější názor se jeví astronomická observatoř, a to proto, že kámen Intihuatana, který nese známky astronomických značení, se nachází v nejvyšším bodě. Podle místních šamanů, ten, kdo se kamene dotkne čelem, získá vizi se zprávou z duchovního světa.

Inkové prý nepoužívali tažná zvířata ani nástroje, když město stavěli. To dodává místu ještě větší tajemnost.

Reklama

Město nebylo zcela opuštěno

Cestovatel Hiram Bingham III., který v roce 1911 Machu Picchu znovuobjevil, hledal jiné město, ale náhodou narazil na toto. Na místě našel tři farmářské rodiny, které zde žily, což vede k domněnce, že se nejedná ani o opuštěné, ani o zapomenuté incké město.

Bingham však tvrdil, že Machu Picchu je vlastně město, které původně hledal. To se vyvrátilo po jeho smrti.

Vydrží i zemětřesení

Ačkoli kameny nejsou upevněny žádným spojovacím materiálem, vydrží i četná zemětřesení, která hrozí téměř neustále. Machu Picchu bylo postaveno v oblasti, která zemětřesením v Peru trpí nejvíce.

Jakmile dojde k zemětřesení, svědci uvádí, že vidí kameny tančit. Vědecky vysvětleno, kameny se odráží během otřesů a následně se vrátí zpátky. Je to tak dokonalá stavba, že nikdy nedošlo ke zřícení těch nejznámějších staveb v Machu Picchu.

Jakmile dojde k zemětřesení, svědci uvádí, že vidí kameny tančit
Jakmile dojde k zemětřesení, svědci uvádí, že vidí kameny tančit | Zdroj: mathes / Depositphotos

Velká část města pod zemí

Uvádí se, že přibližně 60 % města bylo postaveno pod zemí. Vzhledem k zemětřesením, o kterých jsme se zmiňovali výše, by se jednalo o strategický krok. Podzemní část města mohla upevňovat stavby, které se nacházejí nad zemí.

Staňte se dobrodruhem a uvidíte svatyni

Ačkoli výlet do Machu Picchu se prodraží i lidem žijícím v Peru, konečný výsledek za to stojí, pokud se zajímáte o život v dávných dobách. Můžete si zahrát na dobrodruha, který toto dávné město objevil, a po jeho vzoru vystoupat po strmém svahu až nahoru. Fyzicky zdatným lidem výstup obvykle zabere hodinu a půl.

Na cestě se nachází svatyně, takřka nezměněná od začátku 20. století. Šťastných 400 lidí za den může vystoupat ještě výš, až na vrchol stejně pojmenované hory. Tam se naskytne výhled na řeku Urubamba, která z této lokality vypadá jako velký stočený had.

Tajemné okolí

Těch 400 lidí nemusí skončit na hoře a vracet se zpátky. Ta pravá tajemství ale teprve čekají v okolí. Je tam stezka k Měsíčnímu chrámu, která mnohé děsí. Vede po druhém svahu hory. V chrámu se dá najít obřadní svatyně, která zřejmě sloužila k úschově mumifikovaných těl. Je to v podstatě jeskyně olemovaná ozdobnými kamínky, které v nás probouzí pocit půdy boží. Samotný les zahaluje velké množství cest, nyní s věkem zanedbaných. Nikdo neví, kam vedou.

Poslední rozloučení

Objevila se teorie, že místo kdysi sloužilo k poslednímu rozloučení. Místo k výstavbě města bylo totiž vybráno v blízkosti několika svatých hor.

Nosili pozůstalí své blízké na toto těžko dostupné místo, aby se s ním rozloučili? Kdo ví. Je to pouze jedna z mnoha konspiračních teorií, které kolem tohoto místa vznikly.

Reklama
Reklama