6 neuvěřitelných záhad o Machu Picchu, které vám vyrazí dech

6 neuvěřitelných záhad o Machu Picchu, které vám vyrazí dech

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ruiny incké civilizace, které se rozkládají vysoko ve svažitých Andách, v sobě stále ukrývají řadu dosud neodhalených tajemství i přesto, že jsou stále hojně navštěvovány nejen archeology, ale také návštěvníky z celého světa.

Ve skutečnosti se nejedná o Ztracené město Inků

Když americký cestovatel Hiram Bingham III. v roce 1911 objevoval zapomenuté krásy Peru a pátral po někdejším posvátném městě Inků – Machu Picchu, narazil na zcela jiné město, dnes známé jako Ztracené město Inků. Jednalo se o skryté hlavní město incké civilizace, nesoucí název Vilcabamba, do kterého Inkové uprchli po příchodu španělských conquistadorů v roce 1532. Bingham se domníval, že Vilcabamba a Machu Picchu je jedno a to samé město. Jeho tvrzení bylo vyvráceno až v roce 1956 americkými badateli, kteří tvrdili, že ve skutečnosti se Vilcabamba rozkládala v džungli, dalekých 50 mil západně od Machu Picchu.

Za dob incké civilizace zde pravděpodobně docházelo k častým zemětřesením

Pro archeology bylo nečekaným překvapením zjištění, že při stavbě velkolepého města nebyla s největší pravděpodobností použita žádná malta či jiný pojivový materiál. Jednotlivé stavby zůstaly stabilními jen díky pečlivému opracování stavebních kamenů a tvrdé práci místních stavitelů. Zajištění stability bylo klíčové, neboť dynastie Inka se neustále potýkala s ničivými zemětřeseními. S nejvyšší pravděpodobností byla nedaleká města, Lima a Cusco, několikrát zcela srovnána se zemí. Machu Picchu však zemětřesením odolalo.

Neviditelné, ale působivé

Obyvatelé starověké incké říše byli nejen schopnými zemědělci, ale převážně nadanými stavebními inženýry. Známí jsou díky neoblomným hradbám i velkolepým chrámům, ve kterých docházelo k tajemným rituálům i duchovním obřadům. Jejich nadání je vskutku neuvěřitelné, neboť při práci nevyužívali žádná tažná zvířata ani železné nástroje. Přesto dokázali dle archeologických nálezů vybudovat až 60 % staveb Machu Picchu pod zemí, aby docílili nejvyšší možné ochrany tamních obyvatel.

Skryté muzeum, které téměř nikdo nenavštěvuje

Návštěvníky, kteří se chystají Machu Picchu navštívit, nejspíše nepotěší, že zde nenaleznou téměř žádné informační tabule s historickými či kulturně společenskými fakty. Pokud však zapátrají v blízkém okolí, objeví kouzelné, avšak málo navštěvované muzeum de Sitio Chávez Ballón, kde se za pouhých sedm dolarů od místních dozví vše podstatné.

Objev skrytého chrámu

V nedávné době byl v blízkosti Machu Picchu objeven neobvyklý chrám, pravděpodobně vybudován k účelu obřadní svatyně. Jeho zvláštností je však samotná konstrukce stavby, která je zabudována v těle jeskyně, obložené nádhernými kamennými výklenky.

Machu Picchu jako cíl duchovní pouti

Italský archeolog a astronom v jedné osobě, Giulio Magli, ve svém výzkumu naznačil, že cesta z Cusca do Machu Picchu mohla mít náboženskou podobu. Dle jeho slov mělo jít o vzdání úcty a projev naprosté oddanosti panovníkovi.

Reklama
Reklama