Suomi – kam se na ně hrabeme: Finští studenti mají vzdělání, obědy i dopravu zdarma a učitelé astronomické platy

Suomi – kam se na ně hrabeme: Finští studenti mají vzdělání, obědy i dopravu zdarma a učitelé astronomické platy

Foto: AS photostudio / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jedna věc, která se lidem žijícím ve Finsku vždy líbí, je skutečnost, že země nabízí bezplatné vzdělání všem. Týká se to nejen studentů základních a středních škol, ale i vysokých škol, což znamená, že získáte bezplatné školné pro bakalářské, magisterské a doktorské studium.

Jedna věc, která se lidem žijícím ve Finsku vždy líbí, je skutečnost, že země nabízí bezplatné vzdělání všem. Týká se to nejen studentů základních a středních škol, ale i vysokých škol, což znamená, že získáte bezplatné školné pro bakalářské, magisterské a doktorské studium. 

Školné není jediná věc, za kterou se neplatí. Finsko bere vzdělávání velmi vážně a přijalo opatření, aby zajistilo, že studenti budou mít nejlepší šanci se učit, a to i tím, že se budou zabývat věcmi, které jsou ve většině ostatních zemí považovány za okrajové. 

Bezplatné studium i to kolem

Například finské zákony garantují, že studenti dostanou alespoň jedno teplé jídlo denně a všechny jejich knihy a další školní potřeby jsou zdarma. I doprava je zdarma, pokud bydlíte více než pět kilometrů od školy.

Učitelé neodcházejí, naopak

Důraz na vzdělávání je ve Finsku uctíván samotnými učiteli. Dostávají špičkové školení a průběžné vzdělávání a jejich plat je podle britských a amerických norem astronomický. 

Reklama
Helsinki, Finsko – 6. listopadu 2017: Interiér Finské národní knihovny. Budova byla postavena v roce 1832 podle návrhu architekta Carla Ludviga Engela.
Fotka od StockphotoVideo / Shutterstock

Šťastná ekonomika

Když už mluvíme o platu, nejsou to jen finští učitelé, kdo berou velké peníze. Finsko je jednou z ekonomicky nejvýkonnějších zemí na světě, a to je velký důvod, proč se vždy umísťuje tak vysoko v průzkumech "šťastného žití". 

Náklady na živobytí

I když jsou platy skutečně vysoké (mnohem vyšší než obvyklé platy ve Spojeném království nebo v USA), peníze navíc, které vyděláváte, do značné míry vyvažují to, kolik každý den utratíte za život ve Finsku. Život zde je totiž dražší než v téměř 80 procentech zemí světa.

Daňová sazba

Stejně jako ve všech severských zemích je míra zdanění ve Finsku vyšší, než na jakou jsou mnozí lidé nejen z anglicky mluvícího světa zvyklí, kolem 31 procent z příjmu.

Kriminalita

Rodiče běžně nechávají i velmi malé děti chodit do školy samy, a dokonce i ve větších městech, jako jsou Helsinky a Tampere, je kriminalita velice nízká. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama