Josif Vissarionovič Stalin byl dlouhé roky diktátorem ve své zemi. Byl to ale také otec

Josif Vissarionovič Stalin byl dlouhé roky diktátorem ve své zemi. Byl to ale také otec

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Čtyři děti, čtyři tragédie. Vše, čeho se tyran dotkne, se promění v tragédii, včetně jeho rodiny a dětí. Synové Jakov, Vasilij a dcera Světlana byly Stalinovy děti z manželství, ke kterým přibyl adoptovaný syn Artem.

Různé osudy

Přesně před 12 lety zemřela v pečovatelském domě v americkém státě Wisconsin Světlana Allilujevová, jediná dcera a poslední dítě Josifa Stalina. Ostatní Stalinovy děti měly různé osudy.

Různá příjmení

Stalinovy děti měly různá příjmení. Jakov, který se narodil v Gruzii, zůstal Džugašvilim. Vasilij byl Stalin a teprve v posledním roce svého života byl nucen přijmout jméno Džugašvili. Světlana, která po smrti svého otce přerušila styky se SSSR, je známá především jako Allilujeva, rovněž v exilu preferovala jméno Lana Peters. Adoptovaný syn Artem si ponechal příjmení svého biologického otce Sergejeva.

Zajatí Stalinovi synové

Během války Němci zajali dva Stalinovy syny najednou. Osud Stalinova vlastního syna Jakova se ukázal být nezáviděníhodný, ale adoptivnímu Artemovi se podařilo uprchnout z popravy, dostat se do partyzánského oddělení a pak se znovu ocitnout v armádě. Stejně jako v případě ostatních Stalinových dětí nebyl osobní život Artema Sergejeva bez intrik a exotiky. Zejména jeho první manželkou byla dcera generálního tajemníka španělské komunistické strany Amaya Ruiz-Ibarruri.

V manželství se narodily tři děti

Jediná Stalinova dcera Světlana opakovaně vyjádřila svůj nejednoznačný postoj k sovětské vládě a její politice v řadě otázek, včetně náboženských. V roce 1962 byla se svými dětmi pokřtěna v Moskvě. Světlana Allilujeva dvakrát emigrovala ze SSSR. Poprvé v prosinci 1966, kdy při loučení s popelem svého manžela Brajeshe Singha v Indii získala v této zemi politický azyl. Po téměř 20 letech se nečekaně vrátila do Moskvy, ale poté, co nebyla ve své vlasti ani dva roky, ji znovu opustila, tentokrát nadobro.

Literární činnost dcery Světlany

Hlavním zdrojem příjmů během emigrace byla pro Světlanu literární činnost. Status dcery „vůdce národů“ zajistil jejím memoárům kolosální úspěch za „železnou oponou“. Podle některých zpráv jí její první kniha vynesla asi dva a půl milionu dolarů.

Nejstarší syn Jakov

Stalinův nejstarší syn Jakov Džugašvili je jediným z jeho dětí narozených v Gruzii a zároveň jediným dítětem Stalinovy první manželky Jekatěriny Svanidzeové. V roce 1925 se však radikálně změnil vztah mezi otcem a synem Jakovem. Jakov se oženil s šestnáctiletou Zoyou Guninovou. Za války byl Jakov na frontě, ale již v červenci 1941 byl zajat Němci.

Téměř o dva roky později zemřel v koncentračním táboře při pokusu o útěk. Příčiny jeho smrti jsou sporné: podle jednoho ze zdrojů narazil do elektrického plotu obklopující tábor. Není vyloučeno, že byl zastřelen Němci. Kun poznamenal, že je „...možné, že spáchal sebevraždu, neboť i v mládí měl sebevražedné sklony.“ Když se Stalin doslechl o smrti svého syna, zíral na jeho fotografii.

Později zmírnil svůj postoj k Džugašvilimu a řekl, že je „skutečný muž“ a že „osud s ním zacházel nespravedlivě.“ V roce 1977 byl Džugašvili vyznamenán Řádem vlastenecké války první třídy, i když tak bylo učiněno tajně a rodině nebylo dovoleno vyzvednout si medaili osobně.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama