Tajemné geoglyfy v pouštích v Peru. Vědci stále netuší, co znamenaly a pro koho byly určeny

Tajemné geoglyfy v pouštích v Peru. Vědci stále netuší, co znamenaly a pro koho byly určeny

Foto: Markus Leupold-Löwenthal / Creative commons, CC-BY, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na planině Nazca v Peru bylo ke konci roku 2022 objeveno 168 nových skalních obrazců. Geoglyfy, jak se jim odborně říká, dosahují i několikametrové velikosti. Odborníci z Japonska i Peru se o těchto více než 2 000 let starých obrazcích snaží dozvědět více.

Archeologové ve spolupráci s technologií

Geoglyf je malba či motiv, který vzniká na zemském povrchu. Ke stvoření těchto větších i menších obrazců je potřeba něco více než jen příroda, bez zásahu lidského elementu by pravděpodobně nikdy nevznikly.

Na perské planině se nacházejí obrazce na kamenech. Ty byly během posledních několika let nalezeny za pomoci technologií. Do pátrání po záhadných ornamentech byl zapojen nejenom lidský element, ale také drony či letadla.

Zkoumání snímků z minulých let

Většina z maleb je poměrně těžko rozpoznatelná. A to především proto, že eroze a také barevná půda přispěly k jejich poškození. I tak jsou ale stále ve velmi dobrém stavu. A tak je možné věnovat se jejich podrobnému zkoumání. To probíhá na základě snímků pořízených od června roku 2019 do února 2020.

Hlavním cílem archeologů je nejenom rozluštění jejich tajemství, ale také ochrana a snaha o jejich zachování. Protože v oblasti probíhají těžké archeologické práce, obávají se vědci o zničení geoglyfů, čemuž se snaží zabránit.

Ornamenty ptáků i Homera Simpsona

Geoglyfy jsou v dnešní době ve zkoumání především japonských vědců z Jamagatské univerzity. Ve spolupráci s peruánskými archeology se snaží rozluštit jejich historická tajemství. Na základě leteckých snímků bylo rozpoznáno hned 168 skalních obrazců. Z nich alespoň 40 představuje lidské postavy. Jeden z obrazců je podle nakreslených vousů připodobňován postavě Homera Simpsona.

Reklama

Některé z obrazců jsou jen obyčejnými klikiháky či lichoběžníky, ke kterým zatím nelze přiřadit jasný tvar. Objevují se ale také obrazce ptáků, koček, hadů nebo přírody.

V hlavní roli astrologie?

Předpokládá se, že původní obyvatele odstraňovali horní vrstvu černého kamene ze země tak, aby objevily bílý písek, který mohl být následně použit. Využití obrazců není jasně známo, existuje ale verze, že měly sloužit k astrologickým účelům.

Co se týče doby vzniku, prvotní studie těchto geoglyfů zatím nehovoří příliš jasně. Zatím se pouze podařilo odhadnout, že by se mohlo jednat o malby z období 300 až 100 let před naším letopočtem.

Doplnění původní sbírky geoflyfů

Na planině Nazca se nejedná o první objevy. Ty přišly v letech dřívějších. Do roku 2019 se našlo téměř 200 geoglyfů. S těmi, které byly objeveny do konce roku 2022, se tak jejich sbírka rozrostla na 358 linií.  A to nemluvíme o těch, které jsou nám smrtelníkům prozatím skryty.

Podle vyjádření UNESCO, jehož je sbírka geoflyfů dědictvím, se jedná o vůbec největší skupinu geoglyfů, která byla prozatím na světě nalezena. Nejenom rozmanitostí obrazců, ale také svými velikostmi a množstvím jsou na světě něčím opravdu jedinečným.

Plán na prozkoumání planiny

Díky spolupráci Yamagatské univerzity a peruánského ministerstva kultury se tak v budoucích letech můžeme pravděpodobně dočkat i dalších nálezů. Zda ale tým zkušených archeologů dokáže objevit všechny, to se nikdy nedozvíme. Plánem ovšem je v budoucnu prozkoumat Nazcu po celé její délce i šířce.

Drony i umělá inteligence

Nejen drony, ale také umělá inteligence napomáhají rozpoznávat obrysy na přírodninách. Jde jim to dokonce daleko rychleji než obyčejnému lidskému oku. A tak můžeme očekávat, že nové informace o perských geoglyfech přijdou velmi rychle. I tak se ale vědci obávají, že mohou být záhady a tajemství tak velké, že v historii lidstva nemusí nikdy dojít k jejich celému rozluštění.

Reklama
Reklama