Práce na zahradě v červenci: Co zasít a na čem pracovat tento měsíc?

Práce na zahradě v červenci: Co zasít a na čem pracovat tento měsíc?

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Červenec je čas letních prázdnin, ale také intenzivních zahradnických prací. Podívejte se, co je třeba udělat tento měsíc.

Červenec je oblíbeným měsícem mnoha zahrádkářů - nejen kvůli svátkům, dlouhým dnům, teplým nocím a vysokým teplotám, ale zejména proto, že tento měsíc je vrcholem vegetačního období.

To bohužel neznamená odpočinek od zahradničení, právě naopak, práce by měla být ještě intenzivnější, aby plody dozrávaly a rostliny prospívaly co nejlépe.

Co zasít v červenci?

Většina zeleniny a ovoce již byla zaseta v předchozích měsících, ale některé rostliny můžete vysít i v červenci - zejména pokud chcete posunout a prodloužit jejich sklizeň.

V první polovině měsíce můžete zasít fazolové lusky, listovou řepu a listový salát a v druhé polovině měsíce - špenát, čínské zelí a pozdní tuřín. Po celý měsíc můžete zasívat fenykl obecný i zahradní fenykl, řeřichu, polníček nebo pažitku.

Červenec je také časem k setí dvouletých květin jako jsou sedmikrásky, gypsophila (šater neboli nevěstin závoj), divizny, karafiáty, pomněnky a macešky. Nezapomeňte je přikrýt, když jim vyrazí 3-4 pravé listy.

Reklama

Můžete také zasadit letničky, které kvetou ve stejné sezóně. Patří mezi ně sladký hrášek, šrucha neboli portulák a měsíčky. Stojí za to je vysadit například jako květiny, které přitahují opylovače do vaší zeleninové zahrady.

Zahradní práce v červenci

Červenec je především časem péče o růst, dozrávání a sklizeň zeleniny a ovoce. Záhony pravidelně plejte, v případě sucha zalévejte a kypřete půdu.

Ovocné stromy a keře budou právě teď potřebovat hodně vody - proto je nezapomeňte zalévat a nenechte kořenový systém vyschnout. Jinak nemusí být pozdější sklizeň úspěšná.

Živiny

Nezapomeňte také poskytnout rostlinám potřebné živiny. Hotový prostředek si můžete koupit v zahradnických potřebách nebo jim podávejte domácí hnojivo. Hnojivo vyrobené z avokáda, sladkých brambor nebo banánových slupek bude stejně účinné a zadarmo.

Sekání s mírou

V červenci mnoho lidí pravidelně seká trávu, ale my doporučujeme být v tomto ohledu trochu zdrženliví. Přestože si většina zahrádkářů spojuje neposekanou trávu se zanedbávanou zahradou, stojí za to zcela změnit váš způsob myšlení. Delší stonky lépe zadržují vodu, ukrývají hmyz a zabraňují přílišnému suchu.

A další úkoly?

Ořežte uschlé květiny, zastřihněte keře a živé ploty, ale hlavně... užijte si krásné počasí a pohled na košaté a spokojené rostliny.

Reklama
Zdroj článku:
polki.pl
Reklama