Bramborová šťáva: Účinkuje na zdraví celého těla - žaludeční vředy, pálení žáhy, pleť, vlasy, nervy, omlazení

Bramborová šťáva: Účinkuje na zdraví celého těla - žaludeční vředy, pálení žáhy, pleť, vlasy, nervy, omlazení

Foto: Maryna Osadcha/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bramborová šťáva (neboli džus) by měla být vyroben ze syrové zeleniny. Je vhodná na žaludeční a kožní problémy, má protirakovinné vlastnosti, dodává energii a má omlazující účinek. Ačkoli bramborový džus není příliš populární, je v lidovém léčitelství znám již dlouho.

Účinky na zdraví

Brambory jsou plody, z nichž můžeme dělat nejen hranolky, pyré nebo bramborové knedlíky, ale také dobře fungují jako zelenina na výrobu šťávy. Bramborová šťáva, i když není úplně známá ani oblíbená, je velice zdravá. Obsahuje mnoho cenných vitamínů, fytochemikálií a minerálů:

  • vitamíny skupiny B - jedna porce pokryje 40 % denní dávku thiaminu (vitamin B1 ) a niacinu (vitamin B3),
  • vitamíny B2 a B6,
  • vitamín C - brambory jsou velmi dobrým zdrojem tohoto vitamínu,
  • draslík, železo, vápník, zinek, vitaíin K,
  • antioxidační sloučeniny (karotenoidy, jako je lutein, zeaxanthin a violaxanthin).

Díky obsahu mnoha cenných sloučenin má bramborový džus tyto příznivé účinky:

  • zlepšuje stav pokožky a vlasů - snižuje otoky a podráždění
  • podporuje funkci nervového systému
  • díky draslíku reguluje rovnováhu vody v těle
  • díky obsahu vitaminu K reguluje procesy srážení krve a podporuje transport vápníku v těle
  • předchází chronickému zánětu, má protirakovinné a omlazující vlastnosti - díky silným antioxidantům. 

Může šťáva i škodit?

Může být bramborový džus škodlivý? Ano, nadměrná konzumace syrových nebo nesprávně skladovaných brambor může způsobit otravu a horečku.

Syrové brambory obsahují toxické sloučeniny - glykoalkaloidy (hlavně solanin a chaconin). Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin se riziko spojené s jejich konzumací vyskytuje zejména u kojenců a malých dětí a dospělých, pokud jsou konzumovány často.

Mezi příznaky otravy glykoalkaloidy patří nevolnost, zvracení a průjem. Obsah sloučenin v zelenině klesá, pokud jsou brambory zpracovány: loupáním, vařením nebo smažením. 

Důležité je vyvarovat se konzumace brambor, které mají dužinu syrovou, tedy zelenou, nebo začaly klíčit. To znamená, že byly uskladněny nesprávně nebo příliš dlouho. 

Reklama

Syrová bramborová šťáva a Helicobacter pylori

Před několika lety učinili mikrobiologové na Manchester University překvapivý objev. Podle jejich názoru může být bramborový džus účinný při prevenci a léčbě žaludečních vředů - onemocnění způsobené primárně bakteriemi Helicobacter pylori .

Bramborová šťáva obsahuje antibakteriální sloučeninu, která ničí tyto mikroorganismy. Další výhodou je, že bramborový nápoj nezpůsobuje na rozdíl od antibiotik rezistenci na léky a nezpůsobuje vedlejší účinky. 

Bramborový džus na pálení žáhy

Bramborový džus se také doporučuje na pálení žáhy, poruchy trávení a reflux (návrat kyselých šťáv ze žaludku do jícnu – pozn.), protože se jedná o vysoce alkalickou tekutinu, čímž snižuje kyselost v žaludku. Výsledkem je, že zklidňuje onemocnění trávicího systému.

Jak připravit bramborový džus

Při přípravě bramborové šťávy v odšťavňovači důkladně odšťavněte očištěné, nakrájené syrové brambory (ve slupce). Brambory můžete také nastrouhat a vymačkat z nich šťávu. Tekutinu lze poté přidat do jiné oblíbené šťávy a vypít v této formě. Nebo do ní přidejte citronovou šťávu či bazalku. Pro léčebné účely se doporučuje vypít jednu sklenici bramborového džusu denně. 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama